Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ikvakara uzrunā trešdien paziņoja, ka "uzvaras plāns", kura mērķis ir panākt mieru Ukrainā, vienlaikus saglabājot valsti stipru un izvairoties no "iesaldēta konflikta", pēc garām konsultācijām beidzot esot gatavs, ziņo aģentūra "Reuters".

"Šodien var teikt, ka mūsu uzvaras plāns ir pilnībā sagatavots. Visi punkti, visas galvenās fokusa vietas un nepieciešamie detalizētie plāna papildinājumi ir definēti," platformā "X" publicētā video skaidroja Zelenskis.

"Svarīgākais ir apņēmība to īstenot," uzsvēra Ukrainas līderis.

Viņš norādīja, ka alternatīvas mieram nevar būt, "nekāda kara iesaldēšana vai jebkādas citas manipulācijas, kas vienkārši atliktu Krievijas agresiju uz citu posmu".

Zelenskis pagājušajā mēnesī solījās iepazīstināt ASV prezidentu Džo Baidenu ar Kijivas izstrādāto plānu. Tas, domājams, varētu notikt nākamnedēļ, kad līderi apmeklēs ANO Drošības padomes un Ģenerālās asamblejas sesijas.

Video uzrunā Kijivas līderis arī uzsvēra, ka Ukraina ir atvērta Vašingtonas priekšlikumiem plāna stiprināšanai. Trešdien ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfilda komentēja, ka ASV ir iepazinušās ar Zelenska uzvaras plāna elementiem un uzskata, ka tajā aprakstītā stratēģija varētu nostrādāt.

Neatklājot sīkākas detaļas, prezidents iepriekš sacīja, ka plāns sastāv no četriem galvenajiem punktiem un piektā, kas saistīts ar pēckara situāciju. Tas koncentrējas uz Ukrainas drošību un ģeopolitisko stāvokli, ārvalstu militāro palīdzību ar nosacījumu, ka to var izmantot bez ierobežojumiem, kā arī ekonomisko atbalstu, ziņo medijs "Kyiv Independent".

Otrdien, komentējot Kijivas uzvaras plānu, Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks skaidroja, ka plāns nekādā veidā neietver teritoriju atdošanu Krievijai. "[Konflikta iesaldēšana] nenovedīs pie kara beigām, bet pie tā, ka Krievija iegūs iespēju uzkrāt papildu resursus un pāriet uz trešo [kara] posmu ar vēl vairāk civiliedzīvotāju slepkavībām," pauda pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!