Foto: AFP/Scanpix/LETA

Venecuēlas opozīcijas prezidenta amata kandidāts Edmundo Gonsaless paziņojis, ka viņš ticis "piespiests" atzīt līdzšinējā līdera Nikolasa Maduro uzvaru jūlijā notikušajās vēlēšanās, pirms viņam atļauts rast patvērumu Spānijā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sociālajos tīklos publicētā video Gonsaless sacīja, ka Maduro palīgi piespieduši viņu parakstīt vēstuli laikā, kad opozicionārs septembra sākumā slēpās Spānijas vēstniecībā Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā.

Trešdien platformā "X" publicētā video viņš skaidroja, ka Maduro sabiedrotie viņam atnesuši vēstuli, apgalvojot, ka opozicionāram tā ir jāparaksta vai jārēķinās ar sekām. "Bija ļoti saspringtas stundas, kuru laikā norisinājās piespiešana, šantāža un spiediena izdarīšana," skaidroja Gonsaless, uzsverot: "Tajā brīdī es uzskatīju, ka varu būt noderīgāks brīvs, nevis gadījumā, ja es tiktu ieslodzīts."

Gonsaless, kuram ir piešķirts patvērums Spānijā, sevi dēvē par "prezidentu, kuru ievēlēja miljoniem Venecuēlas iedzīvotāju, balsojot par pārmaiņām, demokrātiju un mieru". Viņš ir solījies "pildīt šo mandātu".

Īsi pēc opozicionāra paziņojuma apgalvojumus centās atspēkot Maduro sabiedrotais Venecuēlas Nacionālās asamblejas prezidents Horhe Rodrigess, demonstrējot Gonsalesa parakstīto vēstuli. Preses konferencē Karakasā viņš deva opozicionāram "24 stundas", lai atsauktu savu apgalvojumu, draudot publicēt audio, kas uzņemts vēstules parakstīšanas brīdī.

Jau ziņots, ka jūlijā Venecuēlā norisinājās prezidenta vēlēšanas, kurās, kā apgalvo Maduro sabiedrotie, uzvaru guva līdzšinējais prezidents. Tomēr opozīcija šādu rezultātu atteikusies pieņemt, vienlaicīgi paziņojot par sava kandidāta pārliecinošu uzvaru.

Maduro režīms apgalvo, ka prezidents saņēmis 51% balsu, savukārt Demokrātiskās vienotības platformas (PUD) kandidāts Gonsaless ieguvis 44%. Tomēr īsi pēc rezultātu publicēšanas opozīcija paziņoja, ka Gonsaless saņēmis 70% balsu, bet Maduro vien 30%. Pēc rezultātu paziņošanas izcēlās arī protesti pret Maduro režīmu.

ASV, Eiropas Savienība (ES) un vairākums valstu līdz šim ir atteikušās atzīt Maduro uzvaru, Karkasai atsakoties publicēt detalizētus balsojuma datus, lai pierādītu rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!