Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viena no ietekmīgākajām ASV arodbiedrībām "Teamsters", uz kuras atbalstu cerēja kā demokrāte Kamala Harisa, tā republikānis Donalds Tramps, šajā vēlēšanu ciklā izlēmusi neaģitēt ne par vienu no Savienoto Valstu prezidenta amata kandidātiem.

Šī ir pirmā reize kopš 1996. gada, kad arodbiedrība ar kopumā 1,3 miljonu biedru ASV un Kanādā nav paudusi atbalstu nevienam no Baltā nama atslēgu tīkotājiem, atzīmē britu raidsabiedrība BBC.

Arodbiedrības vadība norādīja, ka no abiem politiķiem saņēmusi vien "dažas saistības "Teamsters" nozīmīgos jautājumos".

Tāpat organizācija pauda, ka tās biedri nav ievērojuši nepārprotamu atbalstu kādam no ASV prezidenta amata kandidātiem. Taču pašas "Teamsters" profilā sociālajā tīklā "X" publicēti arodbiedrības iekšējo aptauju rezultāti, un divos no nesenākajiem pētījumiem atklāts, ka lielāku atbalstu biedru vidū saņēmis Tramps. Turklāt republikāņa pārsvars abās aptaujās ir ļoti liels.

Šīs arodbiedrības atbalsts ir nozīmīgs, jo liels skaits tās biedru mīt Mičiganā, Viskonsinā un Pensilvānijā – tā sauktajos "violetajos štatos", kur izteikts politisks pārsvars nav nevienai no lielajām ASV partijām. Ja uzvari šajos štatos, tad eksistē visai liela varbūtība, ka kļūsi par prezidentu.

Šīs trīs pavalstis kopā ar Nevadu, Džordžiju un Arizonu būs tās, kuras noteiks vēlēšanu uzvarētāju arī šajā ciklā. Aptaujas liecina, ka pašreiz Harisa un Tramps šajos štatos ir līdzīgās pozīcijās, un novembrī sagaidāma sīva cīņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!