Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ceturtdien daļēji vainoja ASV par karteļu vardarbības pieaugumu, kas pārņēmusi Sinaloas štatu un kā rezultātā aizvadītajā nedēļā gājuši bojā vismaz 30 cilvēki, raksta "Associated Press" (AP).

Divas karojošas Sinaloas karteļa grupas štata galvaspilsētā Kuljakanā cīnījušās par varu, kopš jūlija beigās ASV tika arestēti divi no karteļa līderiem. Noziedzīgo sindikātu ieroči tikuši pavērsti arī pret drošības spēkiem.

Sinaloas kartelis ir viens no ietekmīgākajiem gangsteru grupējumiem pasaulē. Atsevišķu frakciju nesaskaņas tā ietvaros nav bezprecedenta parādība, turklāt jaunu sadursmju izcelšanās bija sagaidāma pēc sindikāta vecākā līdera un līdzdibinātāja Ismaela Sambadas jeb "El Majo" arestēšanas ASV.

Savienotajās Valstīs "El Majo" nonāca kopā ar sava bijušā partnera Hoakina Gusmana ("El Čapo) dēlu Hoakinu Gusmanu Lopesu. Sākotnēji pieejamā publiskā informācija liecināja, ka "El Čapo" dēls apmānījis "El Majo", sakot viņam, ka abi došoties apskatīt nekustamos īpašumus Meksikā, bet tā vietā privātā lidmašīna aizlidojusi uz ASV, kur abus sagaidījušas vietējās varasiestādes. Vēlāk no pieredzējušā gangstera pārstāvju puses izskanēja cita notikumu gaitas versija – "El Majo" nav ticis apmānīts, bet gan vardarbīgi nolaupīts un iesēdināts lidmašīnā uz ASV pret paša gribu.

Jautāts, vai ASV valdība ir "kopēji atbildīga" par šo vardarbību Sinaloā, Obradors atbildēja: "Jā, protams (..) par šīs operācijas ["El Majo" arestēšanas] veikšanu." Prezidents apgalvoja, ka amerikāņu varasiestādes "veica šo operāciju", lai notvertu Sambadu, un ka "tā bija pilnīgi nelikumīga, un [ASV] Tieslietu departamenta aģenti gaidīja "Majo" kungu".

"Ja mēs tagad saskaramies ar nestabilitāti un sadursmēm Sinaloā, tas ir tāpēc, ka viņi [Amerikas valdība] pieņēma šādu lēmumu," viņš teica. Meksikas prezidents piebilda, ka "nevar būt sadarbības attiecības, ja viņi pieņem vienpusējus lēmumus". Meksikas prokurori paziņojuši, ka apsver iespēju izvirzīt apsūdzības valsts nodevībā tiem, kas iesaistīti Sambadas aizturēšanas plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!