Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvā demontē veselu termoelektrostaciju (TEC), lai to pa daļām pārvestu uz Ukrainu un tur atkal saliktu kopā, ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski kopīgā preses konferencē Kijivā piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Ursula fon der Leiena.

EK līdere uzsvēra, ka līdz šim brīdim Ukrainas enerģētiskās drošības atbalstam savienība jau veltījusi vismaz divus miljardus eiro, no preses konferences ziņo aģentūra UNIAN. Šie līdzekļi sniegti kā finansiāls atbalsts un aprīkojums no dalībvalstīm.

"Piemēram, tie ir 10 tūkstoši transformatoru un ģeneratoru vai vesela lietuviešu termoelektrostacija, kas Lietuvā tiek demontēta un pārvesta uz Ukrainu, lai to atjaunotu. Un būs vēl," tā Leiena.

EK vadītāja arī informēja par plānu Ukrainas energosistēmas atbalstam ziemā, kuram ir trīs prioritātes. Pirmkārt, Krievijas triecienos bojātās infrastruktūras remonts. Leiena norāda, ka plāns paredz atjaunot 2,5 gigavatus jaudas, kas ir aptuveni 15% no valsts patēriņa ziemā.

Otrkārt, turpināt Ukrainas elektrotīklus savienot ar Eiropu, kam būtu jāļauj uz Ukrainu eksportēt vēl divus gigavatus enerģijas, kas ir ap 12% patēriņa.

Treškārt, elektroenerģijas piegāžu stabilizācija par spīti Krievijas uzbrukumiem.

Uz Ukrainu jau tiek piegādātas pārvietojamas gāzes turbīnas un saules paneļi, kā arī tiek apspriesta fiziska elektrostaciju aizsardzība, norādīja Leiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!