Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV politiķis Donalds Tramps pieļāvis, ka varētu nekandidēt uz prezidenta amatu pēc četriem gadiem, ja neuzvarēs šā gada cīņā par Baltā nama atslēgām, raksta "Sky News".

Tramps ir bijis Republikāniskās partijas seja nepilnu desmitgadi, un šajā laikā nevienam šī politiskā spēka biedram nav izdevies mazināt viņa ietekmi. Lai arī pirmsvēlēšanu posmā netrūka republikāņu, kas bija gatavi spēkoties pret Trampu, lai iegūtu partijas nomināciju novembrī paredzētajās vēlēšanās, eksprezidents savus konkurentus pārspēja visai pārliecinoši.

Politiķa autoritāte partijas iekšienē ir tik liela, ka, visticamāk, tikai paša Trampa lēmums nemēģināt atgriezties Baltajā namā ļautu republikāņa priekšstāvja stafeti pārņemt kādam citam viņa partijas loceklim.

Jautāts, vai viņš kandidēs vēlreiz, ja šogad zaudēs, Tramps atbildēja: "Nē (..) Es domāju, ka tas būs viss."

Tramps oficiāli nav atzinis savu zaudējumu 2020. gada vēlēšanās, kad piekāpās pašreizējam prezidentam Džo Baidenam. Novembra sākumā paredzētajās vēlēšanās Tramps sacentīsies pret pašreizējo viceprezidenti Kamalu Harisu.

Aptaujas liecina, ka nacionālā līmenī šobrīd neliels pārsvars ir Harisai, taču abi kandidāti ir daudz līdzīgākās pozīcijās tā sauktajos "violetajos štatos", kuros parasti izšķiras vēlēšanu rezultāts. Tāpat ir būtiski uzsvērt, ka gan 2016. gadā, gan 2020. gadā Trampa sniegums bija daudz konkurētspējīgāks nekā prognozēja aptaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!