Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena pirmdien aicināja Ukrainas sabiedrotos ļaut Kijivai ziedotos ieročus izmantot tāla darbības rādiusa triecienos pret Krieviju, raksta "Politico".

"Mans ieteikums ir: beigsim diskusiju par sarkanajām līnijām," intervijā sacīja Frederiksena. Ieročus ziedojošās valstis, jo īpaši ASV, ir noteikušas ierobežojumus Ukrainai savu ieroču izmantošanai tālas distances triecienos, jo baidās, ka tās tiks ievilkta konfliktā ar Krieviju. Taču pēdējos mēnešos ir pieauguši aicinājumi atcelt šos ierobežojumus.

Dānija, Somija un Zviedrija ir to valstu vidū, kuras jau paziņojušas, ka Ukraina ar to ziedotajiem ieročiem var rīkoties, kā vēlas. "Svarīgākā sarkanā līnija jau ir pārkāpta. Un tas bija tad, kad krievi iebruka Ukrainā," sacīja premjere. "Tāpēc es nepieņemšu šo ideju un nekad neļaušu nevienam no Krievijas izlemt, kā ir pareizi darīt NATO, Eiropā vai Ukrainā."

Kijivas spēki arvien vairāk uzbrukuši mērķiem Krievijas iekšienē, pagājušajā mēnesī pārrobežu iebrukumā sagrābjot gandrīz 1000 kvadrātkilometrus Krievijas teritorijas Kurskas apgabalā. "Ir godīgi iznīcināt Krievijas teroristus tur, kur viņi atrodas, no kurienes viņi sāk triecienus," sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš šonedēļ ir ieradies ASV, lai veicinātu atbalstu savai valstij un prezentētu Kijivas izstrādāto uzvaras plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!