Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas varasiestādes otrdien paziņoja, ka Irāna aizvadītajā gadā uzlauza zviedru mobilo sakaru operatorus un nosūtīja tūkstošiem īsziņu, mudinot iedzīvotājus atriebties Korāna dedzinātājiem, ziņo aģentūra "Reuters".

"Drošības policija konstatēja, ka kibergrupējums rīkojās Irānas Revolucionārās gvardes vārdā, lai veiktu ietekmes kampaņu," teikts Zviedrijas Drošības dienesta paziņojumā.

"Mērķis cita starpā bija radīt priekšstatu par Zviedriju kā islamofobisku valsti un radīt šķelšanos sabiedrībā," teikts paziņojumā.

Pērn augustā zviedru mediji ziņoja, ka liels skaits cilvēku saņēma īsziņas ar aicinājumiem atriebties cilvēkiem, kuri dedzināja musulmaņu svēto grāmatu. Zviedrijas prokuratūra otrdien paziņoja, ka 2023. gada vasarā pēc protestiem tika nosūtīti 15 000 ziņojumu.

Pēc prokuroru teiktā, izmeklēšanā konstatēts, ka par kiberuzbrukumu atbildīga bijusi hakeru grupa "Anzu Team". Viņi sacīja, ka izmeklēšana ir slēgta, jo maz ticams, ka aizdomās turamos izdotos saukt pie atbildības.

Īsi pēc Korāna dedzināšanām protestu laikā pagājušajā gadā, kas izraisīja milzīgu sašutumu musulmaņu pasaulē un vairoja bažas par iespējamiem džihādistu uzbrukumiem, Zviedrijas izlūkdienests paaugstināja arī terorisma draudu līmeni valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!