Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna ir starpnieks slepenās sarunās, kas notiek starp Krieviju un Jemenas hutu nemierniekiem par pretkuģu raķešu nodošanu kaujinieku grupējumam, atsaucoties uz vairākiem Rietumu un reģionālajiem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Septiņi anonīmi avoti aģentūrai skaidroja, ka Krievija vēl nav pieņēmusi lēmumu par raķešu "Yakhont" jeb "P-800 Oniks" nodošanu Jemenas kaujiniekiem. Pēc ekspertu domām, raķetes ļaus grupējumam precīzāk veikt triecienus tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā un palielināsies draudi ASV un Eiropas valstu karakuģiem, kas tos sargā.

Lai gan Irānas loma šajās sarunās līdz šim nav bijusi apstiprināta, laikraksts "The Wall Street Journal" jūlijā jau vēstīja, ka Krievija apsver raķešu piegādes hutiem.

Divas reģionālās amatpersonas aģentūrai skaidroja, ka huti un krievi šogad vismaz divas reizes esot tikušies Teherānā sarunās par vairāku desmitu raķešu piegādēm, kuru darbības rādiuss esot aptuveni 300 kilometri. Gaidāms, ka tuvāko nedēļu laikā sarunas starp abām pusēm turpināsies.

"Krievija risina sarunas ar hutiem par virsskaņas raķešu "Yakhont" nodošanu," komentējis avots no Rietumu izlūkdienesta, piebilstot: "Irāņi ir starpnieki sarunās, bet nevēlas savu parakstu uz tām." Viens no avotiem apgalvojis, ka sarunas sākušās jau Irānas prezidenta Ebrahima Raisi laikā, kurš maijā nomira helikoptera avārijā.

Viena no Maskavas motivācijām apbruņot Jemenas kaujiniekus varētu būt iespējamība, ka rietumvalstis atļaus Ukrainai izmantot to ieročus, lai uzbruktu militārajiem mērķiem Krievijas teritorijā, paudušas trīs anonīmās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!