Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna paziņojusi, ka tā trešdien veiksmīgi izšāvusi starpkontinentālo ballistisko raķeti Klusajā okeānā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Raķete, kas bijusi aprīkota ar kaujas galviņas butaforiju, palaista pulksten 8.44 pēc vietējā laika un tā iekritusi "paredzētajā jūras zonā", paziņoja Ķīnas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka raķetes palaišanas izmēģinājums esot daļa no Pekinas "ikgadējām apmācībām" un neesot bijusi vērsta pret nevienu valsti vai mērķi.

Raķetes palaišana notikusi laikā, kad Ķīna un Krievija veic kopīgas jūras spēku mācības tuvējos ūdeņos netālu no Japānas.

Tāpat valsts ziņu aģentūra "Xinhua" atsevišķā paziņojumā vēstīja, ka Pekina "iepriekš informējusi attiecīgās valstis" par šāda izmēģinājuma norisi. Japāna gan vēlāk paziņoja, ka nav saņēmusi nekādu brīdinājumu par palaišanu.

Tiek uzskatīts, ka šī ir pirmā reize vairāk nekā 40 gadu laikā, kad Pekina ir palaidusi starpkontinentālo ballistisko raķeti starptautiskajos ūdeņos. Kopš 1980. gada Ķīna šādus testus lielākoties ir veikusi savās teritorijās, un daudzas raķetes piezemējušās valsts tālākajos rietumu tuksnešos, norāda BBC.

Raķetes veids un lidojuma trajektorija paziņojumā nav minēta. Medijs CNN norāda, ka Pekinas jaunākās starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas zināma kā "DF-41", darbības rādiuss ir no 12 000 līdz 15 000 kilometru.

"Ķīnas Tautas Republikas sniegtais apraksts par šo konkrēto testu kā "ikdienišķu" un "ikgadēju" šķiet dīvains, ņemot vērā, ka viņi to nedara ne regulāri, ne katru gadu," savā profilā platformā "X" komentēja domnīcas "Carnegie Endowment for International Peace" kodolieroču eksperts Ankits Panda.

Savukārt Singapūras Nanjangas Tehnoloģiju universitātes eksperts Drjū Tompsons savā profilā "X" sprieda: "Ķīna palaiž daudz raķešu. Viņi daudzas no tām neizziņo. Interesanti, ka viņi izvēlas to darīt tagad." Viņš secina, ka šīs raķetes palaišana bijis "spēcīgs signāls, kas paredzēts, lai iebiedētu visus": "Paziņojumā apgalvots, ka palaišana nav bijusi vērsta pret nevienu valsti, tomēr augsts spriedzes līmenis pastāv starp Ķīnu un Japānu, Filipīnām un, protams, pastāvīgā spriedze ar Taivānu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!