Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija ir izveidojusi ieroču programmu Ķīnā, lai izstrādātu un ražotu tāla darbības rādiusa uzbrukuma bezpilota lidaparātus izmantošanai karā pret Ukrainu, liecina divi avoti no Eiropas izlūkdienestiem un aģentūras "Reuters" izskatītie dokumenti.

Krievijas valstij piederošās ieroču kompānijas "Almaz-Antey" meitas uzņēmums "IEMZ Kupol" ar vietējo speciālistu palīdzību Ķīnā izstrādājis un testējis jaunu drona modeli ar nosaukumu "Garpiya-3" (G3), liecina viens no dokumentiem – ziņojums, ko "Kupol" šā gada sākumā nosūtīja Krievijas Aizsardzības ministrijai, izklāstot savu darbu.

"Kupol" nākamajā ziņojumā Aizsardzības ministrijai paziņoja, ka spēj ražot bezpilota lidaparātus, tostarp G3, rūpnīcā Ķīnā, lai ieročus varētu izmantot karā pret Ukrainu.

Fabians Hincs, Londonā bāzētās domnīcas "International Strategic Studies" pētnieks, sacīja, ka bezpilota lidaparātu piegāde no Ķīnas uz Krieviju, ja tā tiks apstiprināta, būtu nozīmīgs notikums. "Ja paskatāmies uz to, ko Ķīna līdz šim ir piegādājusi [Krievijai], tās galvenokārt bija divējāda pielietojuma preces - tās bija sastāvdaļas, apakškomponentes, kuras varēja izmantot ieroču sistēmās," norādīja eksperts. Viņš piebilda: "Tas ir tas, par ko ziņots līdz šim. Bet tas, ko mēs īsti neesam redzējuši, vismaz publiskajā telpā, ir dokumentēta ieroču sistēmu pārsūtīšana."

Baltā nama Nacionālās drošības padome paziņoja, ka ir dziļi nobažījusies par "Reuters" ziņojumu par bezpilota lidaparātu programmu, kas, pēc tās teiktā, ir gadījums, kad Ķīnas uzņēmums sniedz letālu palīdzību ASV sankcijām pakļautam Krievijas uzņēmumam. Vašingtona norādījusi, ka nav redzējusi neko, kas liecinātu, ka Ķīnas valdība būtu zinājusi par šiem darījumiem, taču Ķīna esot atbildīga par to, lai uzņēmumi nesniedz Krievijai nāvējošu palīdzību tās militārpersonām, piebilda pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!