Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas rīcībā ir pietiekami daudz plutonija un urāna, lai saražotu vismaz vairākus desmitus kodolieroču, ceturtdien paziņoja Dienvidkorejas likumdevējs, atsaucoties uz valsts spiegu aģentūru, vēsta aģentūra AP.

Dienvidkorejas Nacionālā izlūkošanas dienesta slēgts parlamentārais brīfings sekojis īsi pēc tam, kad šomēnes Ziemeļkoreja publicēja kadrus ar tās diktatora Kima Čenuna vizīti urāna bagātināšanas rūpnīcā, kur viņš uzsvēra nepieciešamību palielināt valsts kodolieroču krājumus.

Atbildot uz jautājumu par Ziemeļkorejas ražošanas kapacitāti, parlamenta izlūkošanas komitejas pārstāvis Lī Songs-Kveuns norādīja, ka Phenjanai, visticamāk, ir aptuveni 70 kilogrami plutonija un nezināms, tomēr ievērojams, daudzums urāna. Ar to varētu pietikt, lai saražotu vairākus desmitus kodolieroču.

Izlūkošanas aģentūra secinājusi, ka urāna rūpnīcas demonstrēšana, visticamāk, skaidrojams ar gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām. Mērķis bijis vietējā mērogā demonstrēt Kima militāros sasniegumus, valstij saskaroties ar ekonomiskajām grūtībām.

AP atsaucas uz vairākiem analītiķiem, kas pieļauj, ka Ziemeļkoreja varētu mēģināt izdarīt spiedienu uz Vašingtonu, veicot kodolizmēģinājumu pirms ASV prezidenta vēlēšanām. Savukārt Seula paudusi, ka šis izmēģinājums varētu notikt pēc 5. novembra vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!