Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens apstiprinājis, ka nodrošinās Ukrainai papildu tālas darbības rādiusa munīciju, taču joprojām neļaus to izmantot pret mērķiem dziļi Krievijas teritorijā, šādā veidā neizpildot Kijivas ilgi izteikto lūgumu, raksta "Sky News".

Sniedzot virkni paziņojumu par ASV atbalstu Ukrainai, Baidens sacīja, ka ir "nolēmis nodrošināt Ukrainai tāldarbības munīciju "Joint Standoff Weapon" (JSOW). Baltā nama saimnieks neminēja ne vārda par atļauju izmantot šos ieročus Krievijā.

Savienoto Valstu prezidents sacīja: "Gandrīz trīs gadus Amerikas Savienotās Valstis ir pulcējušas pasauli, lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus, aizstāvot savu brīvību no Krievijas agresijas (..) Manas administrācijas galvenā prioritāte ir bijusi sniegt Ukrainai nepieciešamo atbalstu, lai tā gūtu virsroku."

Apstiprinot Ukrainai sniegtās palīdzības "pieaugumu", prezidents Baidens cita starpā izziņoja sekojošus lēmumus:

· 2,4 miljardu dolāru finansējums Ukrainai, izmantojot Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvu. Tas nodrošinās Ukrainai papildu pretgaisa aizsardzības un gaiss-zeme tipa munīciju;

· ASV nodrošinās Ukrainai tāldarbības munīciju "Joint Standoff Weapon" (JSOW);

· Ukrainai nākamā gada laikā tiks piešķirti arī simtiem papildu raķešu "Patriot" un AMRAAM;

· Ukrainas F-16 pilotu apmācība tiks paplašināta, tostarp nākamgad atbalstot papildu 18 pilotu apmācību.

Noslēgumā Baidens norādīja: "Ar šīm darbībām mans vēstījums ir skaidrs: ASV sniegs Ukrainai nepieciešamo atbalstu, lai uzvarētu šajā karā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!