Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sudānas armija sākusi plašu ofensīvu pret paramilitārajiem "Ātrā atbalsta spēkiem" (RSF), ar kuriem tā cīnās nu jau vairāk nekā gadu ilgušā pilsoņkarā. Armija vērsusies pret galvaspilsētas Hartūmas teritorijām, kuras tā zaudēja konflikta sākumā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Aculiecinieki ziņojuši par intensīviem gaisa triecieniem un smagām kaujām, kas saasinājušās ceturtdien, kad armijas karaspēks šķērsoja divus galvenos tiltus pār Nīlas upi. Tie atdalīja valdības kontrolētās teritorijas Omdurmanā no RSF kontrolētajiem reģioniem.

Kopš kara sākuma paramilitārie spēki ir kontrolējuši gandrīz visu galvaspilsētu. Ceturtdien uzsāktā ofensīva, šķiet, ir pirmais nozīmīgais solis pēdējo mēnešu laikā, lai atgūtu kādu no teritorijām. Aģentūra AP ziņo, ka armijas pārstāvis ir apstiprinājis militārās operācijas norisi, tomēr atteicies sniegt plašākus komentārus.

Ofensīvā uzsākta īsi pirms armijas augstākā ģenerāļa Abdela Fataha al Burhana plānotās uzrunas Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā. Organizācija ir vairākkārt aicinājusi "nekavējoties" rīkoties, lai aizsargātu civiliedzīvotājus un izbeigtu kaujas.

Lielākās un intensīvākās cīņas ir norisinājušās tieši blīvi apdzīvotajos reģionos. Abas puses ir apsūdzējušas viena otru civilo teritoriju bombardēšanā. "Nemitīgā karadarbība visā valstī ir radījusi postu miljoniem civiliedzīvotāju, izraisot pasaulē visstraujāk augošo bēgļu krīzi," trešdien brīdināja ANO. Tāpat organizācija Sudānas situāciju nodēvēja par "pasaulē lielāko bada krīzi".

Vienlaikus kara plosīto valsti ir pārņēmis arī holeras uzliesmojums. Nāves gadījumu skaits pēdējās divās dienās esot palielinājies par gandrīz 100 cilvēkiem, trešdien paziņoja Sudānas Veselības ministrija. Divu mēnešu laikā valstī no holeras ir miruši 473 cilvēki, norādījušas amatpersonas.

Veselības ministrija trešdien platformā "Facebook" paziņoja par 14 944 fiksētiem holeras gadījumiem 10 Sudānas štatos.

Lielākā daļa gadījumu fiksēti Kasalā, kur ANO Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF), sadarbojas ar Veselības ministriju un Pasaules Veselības organizāciju (PVO) centienos iedzīvotājus vakcinēt. UNICEF septembra sākumā Sudānai piegādājis 404 000 vakcīnu devu.

Sudānas Veselības ministrija 12. augustā oficiāli izsludināja holeras uzliesmojumu pēc tam, kad 22. jūlijā izplatījās ziņas par jaunu saslimšanu vilni. Slimība izplatoties teritorijās, kuras izpostīja nesenās lietusgāzes plūdi, jo īpaši Sudānas austrumos, kas sniedza patvērumu miljoniem kara dēļ piespiedu kārtā pārvietoto cilvēku, norāda AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!