Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV izlūkošanas aģentūras brīdinājušas, ka Krievija varētu reaģēt ar pastiprinātu spēku, tai skaitā ar nāvējošiem uzbrukumiem ASV un to sabiedrotajiem, ja Ukrainai tiktu atļauti triecieni dziļi Krievijas teritorijā ar Rietumu tālā darbības rādiusa raķetēm, ziņo laikraksts "The New York Times".

Kā norāda medijs "Kyiv Independent", laikraksts citējis iepriekš neziņotu novērtējumu, kurā arī mazināta šo tālā darbības rādiusa raķešu stratēģiskā ietekme uz karu, uzsverot Ukrainas ierobežotos resursus un neskaidrību par to, cik vēl Rietumu valstis varētu nodrošināt šīs raķetes.

Izlūkdienestu novērtējums iezīmē virkni potenciālo Krievijas reakciju, ja ASV un Eiropas valstis atļautu Ukrainai veikt triecienus okupantu teritorijās. Tai skaitā pastiprinātas sabotāžas un ļaunprātīgas dedzināšanas, uzbrukumus, kas būtu vērsti pret infrastruktūru visā Eiropā un pat potenciāli letālus uzbrukumus militārajiem objektiem, kas pieder ASV vai tās sabiedrotajiem.

Saskaņā ar Vašingtonas pārstāvju teikto, lielākā daļa krievu sabotāžas Eiropā līdz šim ir organizējis Krievijas militārais izlūkdienests (GRU). Ja diktators Vladimirs Putins izvēlētos eskalēt šo slēpto kampaņu, reaģējot uz raķešu triecieniem dziļi Krievijas teritorijā, amatpersonas uzskata, ka Kremlis, visticamāk, turpinātu darboties aizkadrā, izvairoties no tiešiem un atklātiem uzbrukumiem ASV un Eiropas militārajiem objektiem, lai novērstu plašāku konfliktu.

Grūtības ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu pieņemšanā attiecībā uz Ukrainas aicinājumiem atļaut triecienus Krievijas teritorijās daļēji sakņojas ASV izlūkdienestu uzsvērtajās bažās, laikrakstam komentējušas amerikāņu amatpersonas. Kritiķi apgalvo, ka Baidena administrācija ir bijusi pārāk piesardzīga – viņu lēnā un pakāpeniskā pieeja Ukrainas apbruņošanai esot kaitējusi Kijivas sniegumam kaujas laukā.

Jau ziņots, ka Zelenskis šonedēļ viesojās ASV. Baltajā namā Ukrainas līderis tikās ar Baidenu, lai iepazīstinātu ar savu kara "uzvaras plānu". Baidens apstiprināja, ka nodrošinās Ukrainai papildu tālas darbības rādiusa munīciju, tomēr joprojām neļaus to izmantot pret mērķiem dziļi Krievijas teritorijā, šādā veidā neizpildot Kijivas ilgi izteikto lūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!