Foto: AP/Scanpix/LETA

Kopš 2022. gada beigām okupanti cenšas ieņemt Doneckas apgabala pilsētu Vuhledaru, kurā pirms kara dzīvoja 14 tūkstoši cilvēku. Tagad šajā nedēļā sācies Krievijas 57. atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes uzbrukums ir pārrāvis Ukrainas 72. mehanizētās brigādes aizsardzību, raksta medijs "Forbes".

Iebrucēji tagad atrodas Vuhledaras dienvidos, bet kaujās nogurdinātais ukraiņu garnizons, iespējams, jau atkāpjas uz ziemeļiem, skaidro medijs. Par to, ka Ukrainas spēki varētu būt sākuši atkāpšanos no pilsētas, kas draud nonākt ielenkumā, "Forbes" ziņoja jau pirms divām dienām.

Ja krievu spēki pilsētu ieņems, šī uzvara viņiem būs maksājusi dārgi. Kaujās līdz šim okupanti ir zaudējuši jau aptuveni 1000 tehnikas vienību un vairākus tūkstošus karavīru, teikts rakstā. Ukrainas spēcīgā aizsardzība ar mīnām, artilēriju, droniem un prettanku raķetēm ir iznīcinājusi veselas brigādes.

Vissmagāk iebrucējiem klājās no 2022. gada beigām līdz 2023. gada sākumam. Par to, kā ukraiņi 2023. gada ziemā grāva okupantu tehnikas kolonnas pie Vuhledaras, var lasīt šeit.

Tolaik krievu operāciju pret Vuhledaru vadīja Krievijas Klusā okeāna flotes 40. un 155. jūras kājnieku vienības. 155. brigādē, kurā "uz papīra" bija 3000 karavīru, vairākas dienas zaudēja līdz 300 cilvēkiem dienā un līdz 2023. gada februārim bija gandrīz iznīcināta.

"Izskatā, ka pēdējo sešu mēnešu laikā 155. brigādes kondīcija vismaz divas reizes no kaujas stāvokļa tika pazemināta līdz neefektīvam tāpēc, ka tā veica taktiski nepilnīgus frontālus uzbrukumus pie Vuhledaras," 2023. gada aprīlī secināja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas 40. jūras kājnieku brigādei veicās tikai nedaudz labāk. Kopumā šīs divas un citas iesaistītās palīgvienības zaudēja aptuveni tūkstoti tanku, kājnieku kaujas mašīnu, kravas automašīnu un artilērijas ieroču, liecina "WarSpotting" savāktie dati. Šis tehnikas daudzums atbilst aptuveni divām brigādēm un gandrīz sešiem procentiem no visām mašīnām, ko Krievija zaudēja 31 mēnesi ilgās kaujas Ukrainā, rēķina "Forbes".

Savukārt Ukrainas spēki šajā frontes posmā zaudējuši daudz mazāk, jo lielākoties atradās drošās pozīcijās un no attāluma apšaudīja uzbrūkošos okupantus.

"Vai Vuhledras drupu okupācija attaisno atkārtotu vienas vai abu brigāžu iznīcināšanu – tas ir jautājums, uz kuru var atbildēt tikai Kremlis un izdzīvojušie no šīm neveiksmīgajām vienībām," rezumē "Forbes".

Par to, ka Vuhledara var tikt zaudēta un karavīri nonākt ielenkumā, pirmdien jau brīdināja militārais eksperts un bijušais Ukrainas Ģenerālštāba runasvīrs Vladislavs Selezņovs.

Savukārt atvērto avotu analītiķu grupa "DeepState" otrdien ziņoja, ka situācijas Vuhledarā ir kļuvusi kritiska – pilsēta tiekot nolīdzināta līdz ar zemi un karavīriem draudot aplenkums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!