Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas aizsardzības spēki (IDF) paziņojuši, ka Libānā bāzētās teroristiskās organizācijas "Hezbollah" līderis Hasans Nasralla ir nogalināts, raksta britu raidsabiedrība BBC.

IDF savā paziņojumā platformā "X" norādīja: "Hasans Nasralla vairs nespēs terorizēt pasauli."

Šis paziņojums seko vairākiem nakts triecieniem Beirūtā, kuri bijuši vērsti pret Nasrallu un vairākiem "Hezbollah" komandieriem.

Vēlāk sava līdera nāvi apstiprinājis arī pats grupējums, un solīja turpināt cīnīties pret Izraēlu.

Izraēla veica uzbrukumu "Hezbollah" centrālajam štābam, kas, pēc IDF teiktā, atradās pazemē zem dzīvojamās ēkas Beirūtas dienvidu priekšpilsētā. IDF piebilda, ka nogalināja arī "Hezbollah" dienvidu frontes komandieri Ali Karaki, vēsta "Sky News".

Nasralla publiskajā telpā nebija redzams jau vairākus gadus, jo uztraucās, ka Izraēla mēģinātu veikt atentātu pret "Hezbollah" līderi. Tā vietā Nasralla savus kaujiniekus un atbalstītājus uzrunāja ar paziņojumiem, kas ierakstīti video.

Viņš kļuva par Hezbollah vadītāju 1992. gadā 32 gadu vecumā pēc tam, kad Izraēlas triecienā tika noslepkavots viņa priekšgājējs Abass al Musavi.

Teroristiskās organizācijas līdera nogalināšana Izraēlai ir liels panākums. Tajā pašā laikā tas var novest pie jaunas eskalācijas un saasinājuma Tuvajos Austrumos, ja "Hezbollah" uz sava priekšstāvja nāvi izvēlas atbildēt ar plašiem uzbrukumiem pret Izraēlu. Organizācijas rīcībā ir milzīgs raķešu arsenāls, ar kuru apdraudēt visas lielākās Izraēlas pilsētas.

"Hezbollah", līdzīgi kā vairākas citas teroristu organizācijas Tuvajos Austrumos, politiski, militāri un finansiāli stutē Irāna. Attiecīgi tālākos notikumus lielā mērā diktēs arī Teherānā pieņemtie lēmumi.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei ir pārvests uz drošu vietu un ir ieviesti pastiprināti drošības pasākumi, aģentūrai "Reuters" pavēstījuši avoti. Medija uzrunātie avoti norādīja, ka Irāna pastāvīgi sazinās ar "Hezbollah" un citām reģionālajām grupām, lai noteiktu nākamo soli pēc Nasrallas nogalināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!