Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nogalināto Libānā bāzētās teroristiskās organizācijas "Hezbollah" līderi Hasanu Nasrallu nodēvējis par Irānas "ļaunuma ass centrālo dzinēju" un apstiprinājis, ka aiz viņa slepkavības ir Izraēla, ziņo medijs "Sky News".

"Viņš un viņa tauta bija Izraēlas iznīcināšanas plāna arhitekti. Viņu ne tikai aktivizēja Irāna, bet daudzas reizes viņš aktivizēja Irānu," paziņojumā uzsvēra Izraēlas līderis.

Netanjahu esot nonācis pie secinājuma, ka ar "spēcīgajiem triecieniem", ko Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) šonedēļ raidīja "Hezbollah" virzienā, nepietiks. "Kamēr Nasralla dzīvoja, viņš būtu ātri atjaunojis spējas, kuras mēs atņēmām "Hezbollah"," uzsvēra līderis.

"Tāpēc es devu rīkojumu un Nasralla vairs nav starp mums," skaidroja Netanjahu.

Vienlaikus Netanjahu teroristu vadoņa slepkavību sasaistīja ar situāciju Gazas joslā, apgalvojot, ka, visticamāk, palestīniešu grupējums "Hamās" atbrīvos ķīlniekus, kad redzēs, ka "Hezbollah" spēki ir novājināti.

Viņš arī brīdināja, ka "darbs vēl nav padarīts": "Tuvākajās dienās mēs saskarsimies ar ievērojamiem izaicinājumiem, un mēs tiem stāsimies pretī kopā."

Izraēlas līderis "Hezbollah" vadoņa nāvi raksturoja kā "vēsturisku pagrieziena punktu", kas var mainīt spēku līdzsvaru Tuvajos Austrumos. Slepkavība esot "izlīdzinājusi rezultātu" ar tiem, kas ir atbildīgi par "neskaitāmu izraēliešu" un daudzu ārvalstu pilsoņu nāvi.

Viņš paziņojumā solīja, ka Izraēla ir apņēmības pilna turpināt uzbrukt saviem ienaidniekiem.

ASV prezidents Džo Baidens komentēja, ka Nasralla nāve ir "taisnīguma mērs viņa daudzajiem upuriem", tostarp amerikāņiem. Vienlaikus gan viņš kārtējo reizi aicināja uz konflikta deeskalāciju: "Galu galā mūsu mērķis ir ar diplomātiskiem līdzekļiem deeskalēt notiekošos konfliktus gan Gazā, gan Libānā."

Paziņojumā viņš uzsvēra, ka ASV pilnībā atbalsta Izraēlas tiesības aizstāvēties pret "Hezbollah", "Hamās", Jemenas hutiem un citiem Irānas atbalstītajiem teroristu grupējumiem.

Lielbritānija un Francija, reaģējot uz "Hezbollah" līdera nāvi, aicināja uz uguns pārtraukšanu. Britu ārlietu ministrs Deivids Lamijs savā profilā platformā "X" uzsvēra, ka nepieciešams "tūlītējs pamiers", lai "pieliktu punktu asinsizliešanai". Viņš pauda pārliecību, ka diplomātisks risinājums ir "vienīgais veids, kā atjaunot drošību un stabilitāti Libānas un Izraēlas tautai".

Līdzīgu sentimentu paudusi arī Francija, aicinot Izraēlu pārtraukt triecienus Libānai. Tā arī paziņojusi, ka iebilst pret jebkādām Izraēlas sauszemes operācijām Libānā. Vienlaikus Francija aicinājusi "Hezbollah" un Irānu atturēties no jebkādas vardarbības, kas varētu vēl vairāk destabilizēt reģionu.

IDF ziņo, ka pēc Nasralla nāves, sestdienas vakarā Jeruzalemes tuvumā atskanējušas sirēnas pēc tam, kad no Libānas uz Izraēlas teritoriju tika palaista raķete. Vienlaikus Jemenas huti paziņoja, ka palaiduši raķeti Izraēlas lidostas virzienā, tomēr, kā apgalvo Izraēlas militārpersonas, raķeti izdevies pārtvert. Sirēnas skanējušas arī Telavivā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!