Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā ar telekanālu "Fox News" sacīja, ka saņēmis "ļoti tiešu informāciju" no ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa, ka republikāņu pārstāvis atbalstīs Ukrainu karā pret Krieviju, ja novembrī gaidāmajās vēlēšanās gūs uzvaru, ziņo aģentūra "Reuters".

Zelenskis, kurš šonedēļ viesojās ASV, lai apmeklētu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālo asambleju, piektdien slēgtas tikšanās laikā iepazīstināja Trampu ar savu kara "uzvaras plānu".

Pēc šīs tikšanās sarunā ar "Fox News" Zelenskis sacīja: "Es nezinu, kas būs pēc vēlēšanām un kurš būs prezidents. (..) Bet no Donalda Trampa esmu saņēmis ļoti tiešu informāciju, ka viņš būs mūsu pusē, ka viņš atbalstīs Ukrainu."

Ukrainas līderis savu vizīti ASV ir izmantojis, lai popularizētu savu "uzvaras plānu", ko kāda ASV amatpersona raksturojusi kā pārsaiņotu pieprasījumu pēc vairāk ieročiem un ierobežojumu atcelšanu tāla darbības rādiusa raķešu izmantošanai. Anonīmais avots norādījis, ka plāns paredz galīgo Krievijas sakāvi karā. Vairākas amatpersonas uzskatot, ka mērķis nav realizējams.

Zelenskis vizītes laikā tikās arī ar demokrātu kandidāti Kamalu Harisu, kā arī pašreizējo prezidentu Džo Baidenu. Kijivas pārstāvis gan skaidroja, ka vēlas panākt vienotu ASV atbalstu un vēlēšanās neatbalsta nevienu no pusēm.

"Es nevēlos būt iesaistīts vēlēšanu periodā. (..) Es nevēlos zaudēt vienu vai otru daļu amerikāņu," telekanālam skaidroja Zelenskis.

Piektdien Tramps norādīja, ka ir gandarīts par tikšanos ar Zelenski. Šāds sentiments iezīmē būtiskas izmaiņas republikāņu pārstāvja tonī salīdzinājumā ar viņa iepriekš pausto vēlēšanu kampaņas gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!