Foto: AP/Scanpix/LETA

Šveicei un Itālijai nākas pārzīmēt daļu savas robežas Alpos klimata pārmaiņu izraisīto ledāju kušanas dēļ, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Daļa skartās teritorijas atradīsies zem Materhorna, kas ir viens no Eiropas augstākajiem kalniem, un netālu no vairākiem populāriem slēpošanas kūrortiem.

Lielus Šveices un Itālijas robežas posmus nosaka ledāju grēdas vai pastāvīga sniega zonas, taču ledāju kušanas dēļ šīs dabiskās robežas ir mainījušās, kā rezultātā abas valstis cenšas labot robežu. Šveice piektdien oficiāli apstiprināja vienošanos par izmaiņām, bet Itālijai tas vēl ir jādara.

Pagājušā gada septembrī publicētā statistika liecina, ka Šveices ledāji 2023. gadā zaudējuši 4% no sava apjoma, kas ir otrs lielākais zaudējums jebkad pēc 2022. gada rekorda kušanas par 6%.

Katru gadu Šveices ledāju uzraudzības tīkls (Glamos) izdod ziņojumu, kas rekordlielos zaudējumus attiecināja uz secīgām ļoti siltām vasarām un ļoti zemo snigšanas līmeni 2022. gada ziemā. Pētnieki saka, ka, ja šie laikapstākļi turpināsies, atkusnis tikai paātrināsies.

Piektdien Šveice paziņoja, ka pārdefinētās robežas ir izstrādātas atbilstoši abu pušu ekonomiskajām interesēm. Domājams, ka robežu pārzīmēšana palīdzēs abām valstīm noteikt, kura ir atbildīga par konkrētu dabas teritoriju uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!