Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien notikušais Irānas raķešu uzbrukums Izraēlai ir nopietna eskalācija, kas varētu izraisīt reģionālo karu, portālam "Delfi" komentēja Izraēlas vēstniece Latvijā Sandra Simoviča.

"Šovakar notikušais uzbrukums ir nopietns solis Irānas aktivitātēs, lai destabilizētu reģionu, un nopietna eskalācija, kas var izraisīt reģionālo karu," komentēja Simoviča.

Viņa norāda, ka šis uzbrukums vairs neļauj noliegt Teherānas saikni ar tās sponsorētajām teroristu organizācijām Tuvo Austrumu reģionā pēc tam, kad Irāna "uzbruka Izraēlai bez tieša iepriekšēja uzbrukuma no Izraēlas puses".

"Tas, ka dažas no raķetēm jau tika pārtvertas virs Jordānijas un tās nesasniedza Izraēlas teritoriju, liecina par mēreno arābu valstu, kurām ir kopīgas bailes no Irānas, ciešo sadarbību ar Izraēlu," uzskata vēstniece. Raidsabiedrība BBC apstiprināja kadrus, kuros bijis redzams, kā irāņu raķetes tiek pārtvertas virs Jordānijas galvaspilsētas Ammānas. Arī aprīlī piedzīvotajā uzbrukumā Jordānija notrieca vairākas irāņu raķetes, kas bija adresētas Izraēlai.

Raķešu triecieni demonstrē arī to, ka Irānas "agresīvajā politikā" neesot nekādu izmaiņu, lai gan amatā nesen stājās jauns un "mērens" prezidents, secina pārstāve. Jūlijā Irānas prezidenta amatu izcīnīja reformistu kandidāts Masuds Pezeškiāns pēc tam, kad maijā valsti satricināja helikoptera avārija, kurā gāja bojā valsts vadītājs Ebrahims Raisi.

Simoviča atkārtoti apstiprināja Izraēlas valdības jau iepriekš pausto pārliecību, ka Izraēla turpinās "darīt visu nepieciešamo, lai pasargātu savus pilsoņus, saskaņā ar starptautiskajiem likumiem": "Irānai un tās pilnvarotajiem ir jāmaksā par saviem teroristu uzbrukumiem."

Jau ziņots, ka Irāna otrdien pret Izraēlu raidīja 150 līdz 200 raķešu. Sākoties raķešu uzbrukumam, gaisa trauksme tika izsludināta visā Izraēlā, tai skaitā Jeruzalemē. Aptuveni stundu pēc paziņojuma par raķešu uzbrukumu armija pavēstīja, ka briesmas šobrīd vairs nedraud un ka cilvēki var atstāt bumbu patvertnes.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pēc uzbrukuma komentēja, ka "Irāna pieļāva lielu kļūdu šonakt un par to samaksās". "Aiz šī uzbrukuma slēpjas arī apzināta un slepkavnieciska roka – tā nāk no Teherānas," uzsvēra premjers, atgādinot, ka Izraēla pieturēsies pie tās izvirzītā noteikuma – "kas mums uzbrūk, mēs tam uzbruksim". Viņš arī apstiprināja, ka Irānas uzbrukums esot "izgāzies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!