Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna iepriekšējās dienas vakarā izšāvusi uz Izraēlu 200 raķetes, trešdien pavēstījusi teokrātiskā režīma kontrolētā valsts televīzija.

Tikmēr Izraēla iepriekš ziņoja, ka Irāna izšāvusi aptuveni 180 raķetes, no kurām lielākā daļa tikusi pārtverta.

Izraēlas mediķi ziņo, ka apšaudē divi cilvēki guvuši vieglus šķembu ievainojumus.

Irāna apgalvo, ka otrdien pirmo reizi izšāvusi uz Izraēlu arī hiperskaņas raķetes. Irānas Revolucionārā gvarde ziņoja, ka raķešu trieciens bija vērsts pret trim militārajām bāzēm Telavivas apkaimē un citām bāzēm. Revolucionārā gvarde arī apgalvoja, ka 90% raķešu trāpījuši mērķiem.

2023. gada jūnijā Irāna paziņoja, ka tās arsenālā ir vidēja darbības rādiusa ballistiskā hiperskaņas raķete, kas skaņas ātrumu pārsniedz līdz 15 reizēm.

Atšķirībā no parastajām ballistiskajām raķetēm hiperskaņas raķetes lido pa trajektoriju zemu atmosfērā, kas ļauj tām sasniegt mērķi ātrāk un ar mazāku iespējamību, ka tās pārtvers modernā pretgaisa aizsardzība.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka Irāna ir pieļāvusi lielu kļūdu, izšaujot raķetes uz Izraēlu.

Pēc tam, kad ASV paziņoja, ka apspriež ar Izraēlu kopīgu atbildes reakciju, Irānas ģenerālštāba vadītājs brīdināja, ka atbildes uzbrukuma gadījumā Teherāna uzbruks Izraēlas infrastruktūrai.

Triecienos Libānā bojāgājuši 55 cilvēki

Izraēlas triecienos šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" mērķiem Libānā otrdien nogalināti 55 cilvēki, bet vēl 156 ievainoti, paziņoja Libānas Veselības ministrija.

Libānas katastrofu pārvaldības aģentūra iepriekš bija paziņojusi, ka valstī nogalināti 1873 cilvēki, kopš sākās apšaudes starp "Hizbollah" un Izraēlu pāri abu valstu robežai pēc karadarbības sākuma Gazas joslā 2023. gada 7. oktobrī.

Izraēlas armija kopš 23. septembra intensīvi bombardē Libānas dienvidus un Beirūtas dienvidu piepilsētas, atbildot uz "Hizbollah" uzbrukumiem Izraēlas teritorijai. Šajā bombardēšanā ir nogalināti simtiem cilvēku.

Izraēlā uzbrukumā nogalināti seši cilvēki

Izraēlas pilsētā Telavivā otrdien notika uzbrukums ar šaujamieročiem un nažiem, kurā nogalināti vismaz seši cilvēki, paziņoja policija, piebilstot, ka abi uzbrucēji tika "neitralizēti".

Uzbrukums notika neilgi pirms tam, kad Irāna izšāva apmēram 180 raķetes uz mērķiem Telavivas apkaimē.

"Seši civiliedzīvotāji tika nogalināti duršanas un šaušanas teroraktā, un deviņi civiliedzīvotāji guva dažādas smaguma pakāpes ievainojumus, saskaņā ar avotiem mediķu aprindās," teikts policijas paziņojumā.

Uzbrukums sākās, kad divi šāvēji uzbruka pasažieriem pilsētas dzelzceļa tīklā un tad mēģināja aizbēgt. Viņus "neitralizēja" policisti un citi Izraēlas pilsoņi, lietojot personīgos šaujamieročus, teikts policijas paziņojumā.

Neviens grupējums nav uzņēmies atbildību par šo uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!