Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukraina katru gadu var saražot četrus miljonus bezpilota lidaparātu un strauji paplašina citu ieroču ražošanu, trešdien paziņoja prezidents Volodimirs Zelenskis.

Otrdien, runājot ar desmitiem ārvalstu ieroču ražotāju vadītājiem Kijivā, Zelenskis sacīja, ka Ukraina jau ir noslēgusi līgumu par 1,5 miljonu bezpilota lidaparātu ražošanu šogad. Dronu ražošana Ukrainā praktiski nenotika pirms Krievijas iebrukuma 2022. gada februārī.

"Ārkārtīgi sarežģītos pilna mēroga kara apstākļos un pastāvīgiem Krievijas triecieniem ukraiņi spēja izveidot praktiski jaunu aizsardzības nozari," norādīja Zelenskis. Ukraina trīskāršoja savu kopējo iekšzemes ieroču ražošanu 2023. gadā un pēc tam atkal dubultoja šo apjomu tikai šā gada pirmajos astoņos mēnešos, tajā pašā sanāksmē sacīja premjerministrs Deniss Šmihals. Ukrainas amatpersonas absolūtus skaitļus nesniedza.

Kijiva arvien vairāk koncentrējas uz to, lai pēc iespējas vairāk pati spētu saražot sev nepieciešamos resursus. Šmihals sacīja, ka valdība plāno palielināt izdevumus, lai palīdzētu veicināt iekšzemes ieroču ražošanas pieaugumu 2025. gadā.

Otrdienas pasākuma laikā starp Ukrainas un ārvalstu kompānijām tika parakstīti vairāki līgumi par munīcijas, dažāda veida bezpilota lidaparātu ražošanu un arī Rietumu tehnikas remontu Ukrainā. Francijas un Vācijas aizsardzības sektora grupa KNDS paziņoja, ka ir atvērs meitasuzņēmumu Kijivā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!