Foto: Publicitātes foto

Lai gan Vuhledara tika nemitīgi apšaudīta, okupanti uzbruka no flangiem un ievainoto evakuācija bija grūta, pilsētas aizstāvjiem izdevās atkāpties uz sagatavotām pozīcijām, "Radio Svoboda" ēterā paziņoja Ukrainas 72. mehanizētās brigādes pārstāvis Arsēnijs Prilipka.

Trešdien, 2. oktobrī, Ukrainas spēki paziņoja par savu vienību atkāpšanos no Doneckas apgabala Vuhledaras, lai izvairītos no nonākšanas aplenkumā. Jau pirms tam mediji, atsaucoties uz avotiem, ziņoja, ka situācija pilsētā ir kritiska, un ka atkāpšanās iespējama tikai mazās grupās un ar kājām, tostarp neesot iespējams izmantot bruņu transportu smagi ievainoto evakuācijai.

Prilipka ceturtdien videozvanā medijam apstiprināja, ka Vuhledaras aizstāvju pozīcijas tika pastāvīgi apšaudītas, bet, ienaidniekam virzoties no flangiem, tika apgrūtināta garnizona loģistika.

"Viss, kas kustējās mūsu vienību virzienā, tika apšaudīts. Tas ļoti sarežģīja uzdevumu," viņa teikto citē aģentūra UNIAN.

Prilipka norāda, ka ievainoto evakuācija bijusi ļoti grūti paveicama. "Bet ievainotos izveda. Protams, tas ir karš. Tas nevar būt bez zaudējumiem, bet, pateicoties tam, ka atkāpāmies uz citu robežu, mēs zaudējumus minimizējām. Tik, cik tas ir iespējams," stāsta brigādes runasvīrs.

Turpināt aizsargāt pilsētu būtu "kritiski grūti" un tas prasītu lielus zaudējumus, viņš uzsver.

Uz žurnālistes jautājumu, vai tika saņemta vadības pavēle atkāpties, Prilipka atbild: "Mēs esam armijā, un armijā visu dara pēc pavēles, pēc komandas, atbilstoši hierarhijai. No augstākās vadības – viņi zina situāciju, rīkojas, un tad jau brigādes komandieris pieņem lēmumu, un tas jau atkarīgs no situācijas kaujas laukā, kādā veidā vienības iziet, pa kādiem ceļiem."

Viņš papildina, ka ienaidnieks negaidīs, kamēr karavīri atradīs optimālo atkāpšanās ceļu – notiek nemitīgas apšaudes un kontrole pār loģistikas maršrutiem, tāpēc lēmumi tiek pieņemti "kaujas laukā".

Uz jautājumu par izskanējušiem pārmetumiem, ka vadība pārāk vēlu devusi atkāpšanās pavēli, Prilipka norāda, ka ne visiem komentētājiem ir pieejama visa informācija par situāciju.

"Es nezinu, kurš cilvēks apsūdzēja. Ir ļoti viegli komentēt un apsūdzēt komandierus par noteiktiem lēmumiem, neatrodoties komandpunktā un neredzot to informāciju, kas ir brigādes komandierim, kurš pārzina situāciju kaujas laukā, kur atrodas viņa vienības, kas ir ar viņa cilvēkiem, kādi līdzekļi tiem pieejami, ar kādiem līdzekļiem viņu var atbalstīt augstāka vadība. Un viņš pieņem lēmumu," tā Prilipka.

Runasvīrs atklāj, ka brigāde ir atkāpusies uz sagatavotām pozīcijām, kas pašreizējos apstākļos ir ērtākas aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!