Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas armija ceturtdien paziņoja, ka tās karavīri Gazas joslā ir atbrīvojuši jazīdu sievieti, kuru pirms 10 gadiem Irākā nolaupīja džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Armija paziņoja, ka 21 gadu vecā sieviete tika izglābta šonedēļ koordinētā un sarežģītā operācijā, kuras ietvaros Izraēla sadarbojās ar ASV, Jordāniju un citiem starptautiskiem partneriem.

"Viņa nesen tika izglābta slepenā misijā no Gazas joslas caur Keremšalomas robežšķērsošanas punktu," teikts armijas paziņojumā.

"Pēc ierašanās Izraēlā viņa devās tālāk uz Jordāniju caur Alenbija tilta robežšķērsošanas punktu un no turienes atgriezās pie savas ģimenes Irākā."

Irākas Ārlietu ministrija apstiprināja šīs sievietes atgriešanos valstī un atzinīgi novērtēja sadarbību starp ASV un Jordāniju pēc vairāk nekā četru mēnešu ilgiem "centieniem un papildu pasākumiem".

"Meitene tika nodota viņas ģimenei šodienas (ceturtdienas) vakarā pēc atgriešanās Irākā," paziņoja Irākas Ārlietu ministrija, nemaz nepieminot Gazas joslu vai Izraēlu.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers sacīja, ka šo sievieti 11 gadu vecumā nolaupīja "Daesh" Irākā. Pēc nolaupīšanas viņa tika pārdota un piespiesta apprecēties ar "Hamās" kaujinieku no Gazas joslas, un pret pašas gribu tika aizvesta uz Gazas joslu.

"Viņas gūstā turētāja nesenā nāve Gazas joslā ļāva viņai aizbēgt, un ar mums sazinājās Irākas valdība, kas bija uzzinājusi, ka viņa ir aizbēgusi, ir dzīva un grib doties uz mājām pie savas ģimenes," sacīja Millers.

ASV "strādāja kopā ar vairākiem mūsu partneriem reģionā, lai aizvestu viņu no Gazas un droši nogādātu mājās," sacīja Millers.

Izraēlas brigādes ģenerālis Elads Gorens no armijas institūcijas COGAT, kuras pārziņā ir civillietas palestīniešu teritorijās, nesniedza konkrētas detaļas par to, kā šī sieviete no Irākas nokļuvusi Gazas joslā. Viņš sacīja, ka, visticamāk, viņa tika ievesta Gazas joslā caur Rafahas robežšķērsošanas punktu no Ēģiptes.

""Daesh" pārdeva viņu vienai personai no "Hamās", bet viņu turēja gūstā personu grupa no "Hamās"," preses konferencē sacīja Gorens. ""Tas ir vēl viens pierādījums par ideoloģiskām saitēm starp "Hamās" un "Daesh"."

"Daesh" džihādisti 2014. gadā Irākā īstenoja šausminošu vardarbību pret jazīdu minoritāti, masveidā slepkavojot vīriešus un nolaupot tūkstošiem meiteņu un sieviešu. Sievietes tika atkārtoti izvarotas un džihādisti dalījās ar viņām kā seksa verdzenēm.

Pēc šiem slaktiņiem apmēram 100 000 jazīdu aizbēga uz Eiropu, ASV, Austrāliju un Kanādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!