Foto: Kadrs no video

Pirmdien aprit gads kopš 2023. gada 7. oktobrī Izraēla piedzīvoja asiņaināko teroristu uzbrukumu savā vēsturē. Palestīniešu grupējums "Hamās", ko ASV un Eiropas Savienība (ES) uzskata par teroristisku organizāciju, izlauzās cauri Gazas joslu ieskaujošajam nožogojumam un sāka slaktiņu uz Izraēlas zemes. Šis uzbrukums aizsāka karu Tuvajos Austrumos, kas ne tikai joprojām nav rimis, bet draud vērsties plašumā.

Par to, kā notika uzbrukums, atgādina pirms terorakta gadadienas publicēta dokumentālā filma "The Killing Rouds". Filmā apkopoti necenzēti kadri no šausminošajiem notikumiem uz valsts ceļiem, pa kuriem pārvietojās teroristi, kā arī aculiecinieku un izdzīvojušo stāsti.

"Filma atklāj neiedomājamu vardarbību, kas Izraēlas mierīgos ceļus pārvērta šausmu ainās. "The Killing roads" atspoguļo to cilvēku postošo realitāti, kuri pārcieta šo murgu," teikts filmas aprakstā.

7. oktobra uzbrukumā kaujinieki nogalināja aptuveni 1200 cilvēku, no kuriem lielākā daļa – 815 – civiliedzīvotāji. 251 cilvēks tika saņemts gūstā un aizvests uz Gazas joslu, vēl aptuveni 7500 guva ievainojumus.

Uzbrukums sākās ar raķešu un mīnmetēju šāviņu krusu, kas agrā 7. oktobra rītā no Gazas joslas vēlās pret Izraēlu. Visā valstī skanēja gaisa trauksmes sirēnas, daudzas raķetes tika pārtvertas ar "Dzelzs kupolu", bet daļa sprāga uz Izraēlas zemes.

Operācijas gaitā Izraēla ir zaudējusi 726 karavīrus. No tiem 380 gāja bojā pagājušā gada 7. oktobrī, bet 346 operācijā Gazas joslā, ziņo aģentūra "Reuters".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!