Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viesuļvētra "Miltons", kas šobrīd Meksikas līcī virzās ASV krasta virzienā, strauji pieņēmusies spēkā un sasniegusi augstāko – piekto – kategoriju, tādējādi apdraudot Floridu ar iespējamiem milzīgiem postījumiem, vēsta ārvalstu mediji.

CNN vēsta, ka "Miltona" spēks burtiski "uzsprādzis" pēdējo 24 stundu laikā, jo sākotnējo vēja brāzmu stiprums būtiski pieaudzis. Pirmdienas sākumā vēja stiprums bija nepilni 260 km/h (apmēram 71 metrs sekundē), bet vēlāk tas pārsniedzis 280 km/h (vairāk nekā 78 metri sekundē). Tikai pirmdien vien vēja stiprums pieaudzis par 136 kilometriem stundā (38 metriem sekundē), vēsta CNN.

Tas licis ASV Nacionālajam Viesuļvētru centram (NHC) paaugstināt "Miltona" bīstamības kategoriju – sākumā viesuļvētrai dota ceturtā kategorija, bet tagad jau tai ir augstākā kategorija. ASV mediji norāda, ka nepilnas diennakts laikā 'Miltons" izaudzis no prognozētās tropiskās vētras līdz augstākās kategorijas viesuļvētrai, turklāt "Miltona" spēks varētu vēl palielināties.

Speciālisti prognozē, ka "Miltons" varētu vērsties plašumā, kas potenciāli varētu samazināt viesuļvētras spēku. Tomēr, vēršoties plašumā, viesuļvētra potenciāli varētu nodarīt arī lielākos bojājumus, jo skartu lielākas teritorijas.

Paredzams, ka "Miltons" Floridu varētu sasniegt trešdien, kad pietuvosies Tampas līcim. Tiek prognozēts, ka "Miltons" skars Floridas centrālo daļu. Tas licis vietējām amatpersonām izsludināt ārkārtas situāciju 51 no 67 apgabaliem, bet cilvēkiem vairākās vietās būt gataviem evakuācijai, kas būs apjomīgākā un lielākā štatā pēdējo gadu laikā.

"Miltona" spēka pieaugšana ir kaut kas nepieredzēts, bet viesuļvētras straujā pieņemšanās spēkā, visticamāk, ir cilvēku radīto klimata izmaiņu sekas, uzsver eksperti.

"Šodien ar "Miltonu" piedzīvojam vēsturiskus intensitātes tempus," pirmdien sociālajos medijos ierakstīja viesuļvētru eksperts Endijs Hazletons. "Nepieredzēta – vienīgais vārds, kas to raksturo."

Viesuļvētras spēks "patiesi liek atkārties žoklim", piebilda cits meteorologs Ēriks Vebs. "Šorīt redzētais viesuļvētras "Miltons" pastiprināšanās ātrums nav nekas cits kā leģendārs un nepieredzēts gadījums."

"Klimata pārmaiņas nepārprotami sasildīja Persijas līča ūdeņus, kas savukārt veicināja "Miltona" attīstību, iespējams, pastiprinot tā jau straujo pastiprināšanos un padarot šo viesuļvētru daudz bīstamāku," skaidro bezpeļņas pētniecības grupas "Climate Central" meteorologs un klimata zinātnieks Daniels Gilfords. Klimata izmaiņu sekas ir Atlantijas okeāna rekordaugstā temperatūra, kas fiksēta pēdējo divu nedēļu laikā. Savukārt tas nostrādāja kā "ķēdes reakcija" un strauji pastiprināja "Miltona" spēku.ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA) brīdina, ka "Miltons" var būt draudošākā viesuļvētra sauszemē kopš 2005. gada, kad "Katrīna" pamatīgi izpostīja Ņūorleānu, paņemot vairāk nekā 1300 cilvēku dzīvības un nodarot postījumus 125 miljardu ASV dolāru apmērā. Vēl vairāki simti cilvēku pēc "Katrīnas" plosīšanās joprojām skaitās pazuduši bez vēsts.

Kopš NOAA fiksē viesuļvētras, tikai 40 no tām ir piešķirta visaugstākā piektā kategorija. Šajā sezonā tā būs jau otrā piektās kategorijas viesuļvētra ASV, iepriekšējā Berila plosījās jūlijā, taču tā savu spēka pīķi sasniedza Karību jūrā.

"Miltons" ir stiprākā viesuļvētra uz planētas un stiprākā Atlantijas okeānā kopš 2019. gada, kad "Doriana" vēja stiprums sasniedza gandrīz 300 km/h. Šobrīd "Miltons" dala devītās stiprākās Atlantijas okeāna viesuļvētras "godu" kopā ar citām viesuļvētrām, bet rekordiste ir "Alens" – 1980. gada augustā šīs viesuļvētras vēja stiprums sasniedza 305 km/h.

Pirms divām nedēļām ASV plosījās postošākā viesuļvētra kopš "Katrīnas" – "Helēna", kurai bija ceturtā kategorija. Tā skāra ASV dienvidaustrumus, laupot vismaz 230 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!