Foto: Reuters/Scanpix

Policija sešās Eiropas valstīs kopā ar Interpolu atsākusi izmeklēšanu 46 noslepkavotu vai aizdomīgos apstākļos mirušu sieviešu lietās centienos identificēt viņu mirstīgās atliekas, otrdien paziņoja starptautiskā organizācija.

"Mēs vēlamies identificēt mirušās sievietes, sniegt atbildes ģimenēm un nodrošināt taisnīgumu upuriem," teikts Interpola ģenerālsekretāra Jirgena Štoka paziņojumā.

Lielākā daļa neidentificēto sieviešu tikušas vai nu noslepkavotas, vai arī mirušas aizdomīgos apstākļos.

Vairāki nāves gadījumi esot pat vairākas desmitgades seni.

Iniciatīvas pamatā ir 2023. gada maijā uzsāktais aicinājums "Identificē mani". Tās pirmajā posmā tika mēģināts noskaidrot aptuveni 22 sieviešu identitātes un likteņus, kuru ķermeņi tika atrasti vairāku gadu gaitā.

Iniciatīvas rezultātā likumsargi no starptautiskās sabiedrības saņēma aptuveni 1800 ziņojumu. Tai skaitā informāciju, kas ļāva identificēt kādu britu sievieti vārdā Rita Robertsa, kuras ķermenis pirms vairāk nekā 30 gadiem tika atrasts Beļģijā. Nogalinātās sievietes tuvinieki atpazinuši viņu pēc tetovējuma, norāda Interpols.

Nu šī iniciatīva esot paplašināta, iekļaujot papildu nāves gadījumus no Beļģijas, Vācijas un Nīderlandes, kā arī no jaunām iesaistītajām valstīm – Francijas, Itālijas un Spānijas.

Štoks komentēja, ka sabiedrības palīdzība esot ārkārtīgi nozīmīga: "Mēs to nevaram paveikt vieni."

Viņš paziņojumā uzsvēra: "Pat vismazākā informācija var būt ļoti svarīga, lai palīdzētu atrisināt šīs lietas. Neatkarīgi vai tā ir atmiņa, padoms, vai kopīgs stāsts, mazākā detaļa varētu palīdzēt atklāt patiesību. Sabiedrība varētu būt atslēga vārda, pagātnes atklāšanā un sen nokavētā taisnīguma nodrošināšanā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!