Foto: AFP/Scanpix/LETA

Meksikas prezidenta Klaudija Šeinbauma otrdien noliedza jauna kara pret narkotiku karteļiem iespējamību, iepazīstinot ar nacionālās drošības plānu, kura mērķis ir samazināt vardarbīgo noziedzību.

Šeinbauma, kas ir pirmā sieviete Meksikas prezidenta amatā, sacīja, ka viņas valdība noteiks par prioritāti noziedzības pamatcēloņu risināšanu, kā arī labāku izlūkošanas datu izmantošanu.

"Karš pret narkotikām neatgriezīsies," kreisā politiķe Šeinbauma sacīja preses konferencē, atsaucoties uz 2006. gadā sāktu ofensīvu pret narkotiku karteļiem, kurā bija iesaistīta armija un kuru atbalstīja ASV.

Kopš šīs ofensīvas sākuma vardarbīgā noziedzība ir prasījusi vairāk nekā 450 000 cilvēku dzīvības un desmitiem tūkstoši cilvēku pazuduši bez vēsts.

Bijusī Mehiko birģermeistare Šeinbauma, kas 1. oktobrī deva prezidenta amata zvērestu, solīja pieturēties pie iepriekšējā kreisā prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora stratēģijas "apskāvieni, nevis lodes", izmantojot sociālo politiku nodziedzības cēloņu risināšanai.

"Mēs nepiemērosim ārpustiesas nāvessodus, kas bija noticis iepriekš. Ko mēs izmantosim? Prevenciju, uzmanības pievēršanu cēloņiem, izlūkošanu un [varas iestāžu] klātbūtni," sacīja prezidente.

Lai gan Lopess Obradors bija noteicis prevencijas prioritāti pār spēka lietošanu, viņš pakļāva Nacionālo gvardi bruņoto spēku kontrolei. Kritiķi apgalvo, ka tas bija vēl viens solis valsts militarizācijas virzienā, bet Lopess Obradors un Šeinbauma to noliedz.

Šeinbauma izklāstīja savu stratēģiju laikā, kad Meksiku ir šokējusi Gerrero štata galvaspilsētas Čilpansingo mēra Alehandro Arko slepkavība. Viņam svētdien tika nogriezta galva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!