Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairākus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Vašingtonas rīcībā nonākuši izlūkošanas dati, kas atsaucās uz "ticamām sarunām Kremlī", ka diktators Vladimirs Putins nopietni apsvēris kodolieroču izmantošanu, lai izvairītos no lieliem zaudējumiem kaujas laukā, savā jaunajā grāmatā "Karš" raksta amerikāņu pētnieciskais žurnālists Bob Vudvards.

Baltais nams, ņemot vērā izlūkdienestu ziņojumus, tajā laikā uzskatījis, ka pastāv 50% iespējamība, ka Krievija izmantos taktisko kodolieroci, ja ukraiņu spēkiem izdotos ielenkt 30 000 krievu karavīru Hersonā. Vudvards norāda, ka tas esot pārsteidzošs novērtējums, ņemot vērā, ka oriģināli Krievijas kodolieroču izmantošana vērtēta ar 5% iespējamību, savukārt vēlāk ar 10%.

Vudvards apgalvo, ka Baidens savu nacionālās drošības padomnieku Džeiku Salivanu norīkojis "visos kanālos sazināties ar krieviem": "Pastāstiet viņiem, ko mēs darīsim atbildē". Salivans "ar bailēm" esot raudzījies uz izlūkdienestu veikto novērtējumu. ASV prezidents savu padomnieku norīkojis lietot valodu, kas ir draudīga, bet ne pārāk spēcīga.

Žurnālists grāmatā izklāsta arī ļoti saspringtu sarunu, kas 2022. gada oktobrī norisinājusies starp ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu un tā laika Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!