Foto: Imago/Scanpix/LETA

Saksijas federālās zemes prokuratūra sākusi iepriekšējo izmeklēšanu pret vietējo deputātu no partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) – vācu uzņēmēju Jorgu Dornau – saistībā ar viņa biznesu Baltkrievijā, vēsta medijs "Bild".

Izmeklēšana sākta pēc tam, kad medijos izskanēja informācija, ka viņam piederošais Lidā bāzētais uzņēmums "Cibuļka-Bel" noslēdzis līgumu ar varasiestādēm par ieslodzīto darbaspēka izmantošanu savās sīpolu plantācijās.

Šiem darbiem regulāri piesaistīti cilvēki, kas Baltkrievijā aizturēti par politiskām darbībām, tostarp par dalību protestos un iestāšanos pret diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu, atsaucoties uz baltkrievu opozīcijas izdevumiem, vēstīja "Radio Svoboda" baltkrievu valodas dienests.

Žurnālisti arī parunāja ar vienu no arestantiem Andreju (vārds mainīts), kurš strādājis šajā plantācijā. Vīrietim, kurš aizturēts 2024. gada februārī par atzīmes "patīk" pievienošanu sociālo tīklu ierakstam, kas vērsts pret Lukašenko režīmu, piespriests 15 diennakšu arests. Šajā laikā viņš arī nokļuvis darbā "Cibuļka-Bel" noliktavā, kur šķirojis sīpolus.

Pēc brokastīm septiņos no rīta jāstrādā bijis bez ēdiena un dzēriena līdz pulksten 18 vakarā. "Sīpoli garšīgi," piemetināja avots. Tas nav bijis piespiedu darbs un aizturētie no tā varējuši atteikties, stāstījis Andrejs. Taču dzīvošanas apstākļus Lidas aizturēšanas vietā viņš raksturojis kā "spīdzināšanu".

AfD Saksijas reģionālais vadītājs Jans Cvergs paziņoja, ka partija uzticas Vācijas tiesu sistēmai, taču norāda, ka apsūdzības pret Dornau ir pretrunīgas, jo vieni runājot par piespiedu darbu, bet citi – par brīvprātīgu. Līdz visu apstākļu noskaidrošanai spēkā ir nevainīguma prezumpcija, uzsver Cvergs.

Ultralabējās partija AfD politiķis un lauksaimniecības uzņēmējs Dornau dzīvo netālu no Leipcigas Vācijas austrumu daļā, kur AfD pēdējos gados gūst labus panākumus gan vispārējās, gan reģionālajās vēlēšanās. Dornau, līdzīgi kā daudzi viņa partija biedri, pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir paudis atbalstu agresorvalstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!