Foto: AP/Scanpix/LETA

NATO jaunais ģenerālsekretārs Marks Rite ceturtdien aicināja starptautisko sabiedrību beigt uztraukties par republikāņu kandidāta Donalda Trampa iespējamo prezidentūru un tās ietekmi uz karu Ukrainā, ziņo medijs "Politico".

NATO vadītājs skaidroja, ka labi pazīst Trampu, uzsverot: "Viņš pilnībā saprot un piekrīt man, ka šī cīņa Ukrainā nav saistīta tikai ar Ukrainu, bet arī par drošību un ASV nākotnes drošību."

Rite sacīja, ka viņš personīgi "nesatraucas" par Trampa uzvaru, jo ir "pilnībā pārliecināts, ka ASV šajā visā piedalās, jo viņi saprot, ka visas ASV būtu mazāk drošas, ja [Krievijas diktators Vladimirs] Putins gūtu panākumus Ukrainā".

Rites komentāri izskanēja Londonā, kur viņš tikās ar Lielbritānijas premjerministru Kīru Stārmeru un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Zelenskis Londonā atklājis savu tūri pa rietumvalstu pilsētām centienos piesaistīt papildu atbalstu no to līderiem.

Rite žurnālistiem komentējis arī par iespējamu atļauju Ukrainai veikt triecienus Krievijas teritorijās ar tālā darbības rādiusa raķetēm. Viņš uzsvēra, ka lēmums būtu "atsevišķu sabiedroto ziņā" dot šādu atļauju.

"Nekoncentrēsimies uz vienu ieroču sistēmu. Tā nebūs viena ieroču sistēma, kura ieviesīs pārmaiņas. Es saprotu, ko Zelenskis prasa, bet vienlaikus viņš arī piekrīt, ka ir plašāks jautājums par ko apspriesties, lai pārliecinātos, ka viņi [Ukraina] gūst virsroku," uzsvēra līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!