Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Krievija maina savu trieciendronu un raķešu maršrutus tā, lai tie lidotu tuvāk Ukrainas atomelektrostacijām (AES), bet paši triecieni pa valsts enerģētikas objektiem kļuvuši precīzāki, medijam "Financial Times" atklājis Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Galuščenko.

Ministrs atgādina, ka 26. augustā masīvā Krievijas trieciena rezultātā tika bojāta apakšstacija, kā rezultātā nācās apturēt vienu no AES. Tagad Krievijas raķetes arvien biežāk lidojot virs trīs Ukrainas atomelektrostacijām.

AES, kuras darbu avārijas apstākļos nācās apturēt, atrodas valsts centrā, savukārt divi citi objekti – pie robežas ar Eiropas Savienības (ES) valstīm, skaidro amatpersona.

Kompānija "Ukrenergo" ātri salabojusi bojātos transformatorus, taču citos gadījumos okupanti ir izmantojuši kasešu munīciju un šajos gadījumos remontdarbi nav tik ātri paveicami.

Galuščenko atzīst, ka augusta raķešu uzbrukumi ir pastiprinājuši bailes no kodolkatastrofas, kā tas bija pēc Zaporižjas AES okupācijas. Ministrs uzskata, ka ar AES saistīto apakšstaciju apšaudīšana nav nejaušība.

Krievijas triecieni pa Ukrainas enerģētikas objektiem arī ir kļuvuši daudz precīzāki, salīdzinot ar 2022. gada rudeni.

Augusta beigās Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņoja, ka kārtējais masīvais Krievijas raķešu uzbrukums ir novedis pie Rivnes AES trīs energobloku avārijas atslēgšanās, ziņoja aģentūra UNIAN.

Trieciena radītie traucējumi energosistēmai noveda pie tā, ka vakarā no tīkla atslēdzās arī viens no Dienvidukrainas AES energoblokiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!