Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pēc Austrumāzijas samita Laosā piektdien sacīja, ka Āzijā esot lielas bažas par cilvēku nožēlojamo stāvokli Gazas joslā un konfliktu Tuvajos Austrumos. Vienlaikus līderis izvairījies atbildēt, vai ASV aizturētu militāro palīdzību Izraēlai, ja atklātos, ka tā bloķē palīdzību Gazai.

Viņš uzsvēra, ka ASV intensīvais fokuss uz šo konfliktu, kas nu jau ildzis gadu, esot tēmēts uz konflikta izplatības novēršanu: "Mēs ļoti smagi strādājam ar atturēšanas un diplomātijas palīdzību, lai tas nenotiku."

Medijs "Sky News" ziņo, ka Blinkens esot izvairījies tieši atbildēt, vai ASV aizturētu militāro palīdzību Izraēlai, ka atklātos, ka tā bloķē palīdzību Gazas joslai. Izraēla nu jau vairākkārt ir saņēmusi šādas apsūdzības savā virzienā.

"Acīm redzami ir arī dziļas bažas par bērnu, sieviešu un vīriešu nožēlojamo stāvokli Gazā, kuri nu jau gadu ir ierauti "Hamās" kūdīšanas krustugunīs. Mums tā ir bijusi pastāvīga joma, kam likt uzsvaru, cenošoties panākt, ka viņi saņem izmisīgi nepieciešamo palīdzību," pauda līderis.

Viņš sacīja, ka esot "patiesi nobažījies par Gazas iedzīvotājiem sniegtās palīdzības nepietiekamību": "Ja runa ir par likumu, es teikšu to, ko esmu teicis visu laiku – mēs īstenosim likumu."

Kamēr Blinkens viesojās Laosa, tikmēr Irānas prezidents Masuds Pezeškiāns Turkmenistānā pirmo reizi tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu. Piektdien sarunā ar Krievijas valsts televīzijas reportieri jaunais Irānas līderis vērsās pret Izraēlu, apgalvojot, ka tai vajadzētu "pārstāt nogalināt nevainīgus cilvēkus" un tās rīcību Tuvajos Austrumos atbalstot ASV un Eiropas Savienība (ES).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!