Foto: AP/Scanpix/LETA

Kad "National Geographic" dokumentālistu komanda septembrī Everestā atrada zābaku un zeķi, kas rēgojās ārā no kūstoša ledāja, bija skaidrs, ka tas ir nozīmīgs pavediens gadsimtu sena gadījuma izskaidrošanai, vēsta CNN.

Uz vilnas zeķes bija piešūta birka ar vārdu "A.C. Irvine", kas nozīmē, ka tā, iespējams, piederēja britu alpīnistam Endrū "Sandijam" Irvinam.

Irvina un viņa tautieša Džordža Malorija pazušana ir viena no lielākajām alpīnisma mīklām, kuras atrisinājums var mainīt vēsturi.

Irvins un Malorijs pēdējo reizi tika redzēti 1924. gada 8. jūnijā, kad mēģināja kļūt par pirmajiem cilvēkiem, kas sasnieguši pasaules augstāko virsotni. Joprojām nav zināms, vai viņi pirms nāves to paveica.

Lai gan Malorija līķis tika atrasts 1999. gadā, netika atrasts ne Irvina ķermenis, ne fotoaparāts, ko alpīnisti nesa līdzi un kas varētu atklāt, vai viņi sasniedza virsotni.

Neilgi pēc atraduma "National Geographic" komanda informējusi Irvina ģimeni, tostarp viņa mazmeitu Džūliju Sammersu, kura ir uzrakstījusi grāmatu par alpīnistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!