Foto: AFP/Scanpix

Tas bija telefona zvans, kas pielika punktu gadu desmitiem – precīzāk, 56 gadus un astoņus mēnešus – ilgai gaidīšanai. Zvanītājs no Indijas Keralas štata Pathanamthittas policijas iecirkņa Tomasam Tomasam paziņoja skumju vēsti – viņa vecākā brāļa Tomasa Čerjana mirstīgās atliekas beidzot ir atrastas, vēsta BBC.

Čerjans bija viens no 102 Indijas gaisa spēku lidmašīnas pasažieriem. Lidaparāts 1968. gadā avarēja Himalajos, piedzīvojot izaicinošus laikapstākļus.

Lidmašīna pazuda no radara, kad tā lidoja virs Rotangas kalnu pārejas.

Ilgus gadus IAF AN-12 tika uzskatīta par pazudušu, un tās liktenis palika noslēpums. 2003. gadā alpīnistu komanda atrada viena pasažiera ķermeni. Turpmākajos gados armijas meklēšanas ekspedīcijas atrada vēl astoņus līķus, un 2019. gadā no kalniem tika izceltas lidmašīnas atlūzas. Pirms dažām dienām 1968. gada avārija atkal nonāca ziņu virsrakstos, kad armija atrada četru cilvēku, tostarp Čerjana, mirstīgās atliekas.

Čerjans, otrais no pieciem bērniem, katastrofas brīdī bija tikai 22 gadus vecs. "Mūsu tēvs nomira 1990. gadā, bet māte – 1998. gadā, abi gaidīja ziņas par pazudušo dēlu," BBC stāstījis brālis.

Kopumā līdz šim atrastas tikai 13 cilvēku mirstīgās atliekas. Sarežģītie laikapstākļi un apledojušais reljefs apgrūtina meklēšanas komandu darbu šajā reģionā.

Čerjana un vēl trīs citu cilvēku ķermeņi tika atrasti netālu no Dhaka ledāja. Viņu identificēt palīdzēja uniformas birka – "Thomas C", no uzvārda bija redzams tikai burts "C", un dokuments kabatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!