Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja otrdien uzspridzināja daļas no diviem galvenajiem ceļiem, kas savienoti ar pussalas dienvidu daļu, paziņoja Dienvidkorejas varasiestādes pēc tam, kad Phenjana paziņoja par plāniem pilnībā atdalīt savu teritoriju un bloķēt robežu ar savu kaimiņu, vēsta aģentūra "Reuters".

Otrdien ap pusdienlaiku tika iznīcinātas dažas ceļu un dzelzceļa līniju ziemeļu daļas, kas savienotas ar dienvidiem, paziņoja Dienvidkorejas Apvienotā štāba priekšnieki (JCS).

Seulas Apvienošanās ministrija, kas atbild ar pārrobežu jautājumiem, nosodīja šo incidentu kā klaju abu valstu līgumu pārkāpumu, nodēvējot to par "ļoti nenormālu": "Ir nožēlojami, ka Ziemeļkoreja atkārtoti piekopj šādu regresīvu uzvedību."

Reaģējot uz sprādzieniem, Dienvidkorejas militārpersonas raidīja brīdinājuma šāvienus no militārās demarkācijas līnijas, lai gan Seulas robežas pusei bojājumi nodarīti neesot. Paziņojumā teikts, ka pēc incidenta tika pastiprināta uzraudzība un gatavība.

Dienvidkorejas varasiestādes publicēja video, kurā bija redzams sprādziens, pēc kā virs ceļa zonas pacēlās dūmi.

JCS pirmdien ziņoja, ka Ziemeļkoreja jau bija uzstādījusi mīnas un barjeras gar robežu un gatavojās detonācijai.

Spriedze starp abām pretiniecēm pēdējo gadu laikā ir sasniegusi augstāko punktu, Ziemeļkorejai aktīvi turpinot raķešu izmēģinājumus un Dienvidkorejai izvēršot militārās mācības kopā ar ASV.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja draudēja, ka uz visiem laikiem bloķēs robežu ar Dienvidkoreju un pastiprinās frontes aizsardzības pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!