Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānā pie varas esošā islāmistu grupējuma "Taliban" pārvaldītie mediji vairākās Afganistānas provincēs pārtraukuši rādīt dzīvu būtņu attēlus, lai ievērotu morāles likumus, otrdien apstiprināja valdības pārstāvis, vēsta aģentūra AP.

Augustā "Taliban" nāca klajā ar jauniem likumiem, kas regulē tādus ikdienas dzīves aspektus kā sabiedriskais transports, skūšanās, plašsaziņas līdzekļi un dažādas svinības. Jaunie likumi atspoguļo "Taliban" varasiestāžu strikto islāma šariata interpretāciju.

Jaunā likuma 17. pants aizliedz publicēt dzīvu būtņu attēlus, kas, kā norāda AP, ir radījis bažas par iespējamām sekām Afganistānas plašsaziņas līdzekļos un uz preses brīvību.

Tikumu un tikumības ministrijas pārstāvis Saifs ul Islams Kaibers sacīja, ka valdības medijiem Tahāras, Vardakas un Kandahāras provincēs ir ieteikts nerādīt ēterā attēlus, kuros ir redzama dvēsele, proti, cilvēki un dzīvnieki.

Pirmdien Kaibers aģentūrai komentēja, ka par morāles likumu ieviešanu ir atbildīga Tikumu un tikumības ministrija. Viņš gan neprecizēja, vai noteikumi skar visus plašsaziņas līdzekļus, tostarp ārvalstu, vai tikai nacionālos kanālus un tīmekļa vietnes.

"Pagājušajā naktī arī neatkarīgie vietējie plašsaziņas līdzekļi pārtrauca rādīt šos videoklipus un attēlus. Tā vietā tiek pārraidīti videoklipi ar dabu," komentēja Afganistānas Neatkarīgo žurnālistu savienības direktors Hujatullāhs Mujadidi.

Neviena cita musulmaņu vairākuma valsts, tostarp Irāna un Saūda Arābija, līdzīgus ierobežojumus nenosaka. Aģentūra atgādina, ka 90. gados talibi aizliedza lielāko daļu televīzijas, radio un laikrakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!