Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV nedēļas nogalē apstiprināja plānus uz Izraēlu nosūtīt savu karaspēku kopā ar modernu amerikāņu pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD. Uz jautājumu, kāpēc ASV neizvietotu THAAD sistēmas Ukrainai kaimiņos esošajā Rumānijā vai Polijā, lai palīdzētu aizsargāt karā ierautās valsts rietumus, Vašingtona kā iemeslu minēja atšķirīgās saistības pret abām valstīm.

Šis lēmums īpaši nonācis uzmanības centrā, ņemot vērā, ka tas sevī ietver ievērojama skaita amerikāņu karavīru izvietošanu Izraēlā. Valstī jau ir neliels skaits ASV karavīru, tomēr līdz ar jauno lēmumu viņiem pievienosies papildu aptuveni 100 karavīru, kas liecina par turpmāku Vašingtonas iesaisti reģionālajā konfliktā, norāda raidsabiedrība BBC.

THAAD aizsardzības sistēma ir viens no spēcīgākajiem ASV armijas pretraķešu ieročiem, kas spēj pārtvert ballistiskās raķetes 150 līdz 200 kilometru diapazonā. Saskaņā ar Kongresa Izpētes dienesta (CRS) ziņojumu, Vašingtonai kopumā ir septiņas THAAD baterijas. Viena tā saucamā baterija sastāv no piecām daļām: 48 pārtvērējraķetēm, sešām palaišanas ierīcēm, radara, vadības un kontroles platformas, kā arī 95 karavīriem.

Otrdien preses brīfingā Pentagona pārstāve Sabrina Singha saņēma jautājumu, kādēļ ASV neizvietotu THAAD sistēmu Rumānijā vai Polijā, lai palīdzētu aizsargāt Ukrainas rietumus no Krievijas raķešu triecieniem. Pārstāve norādīja, ka Vašingtonai ir dažādas saistības pret abām valstīm, tostarp ilgstoša partnerība ar Izraēlu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!