Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska prezentētajā uzvaras plānā iekļautais ir Rietumvalstu neizpildītais mājasdarbs, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Zelenska plāna galvenie elementi būtībā ir mūsu neizpildītais mājasdarbs," Nausēda ceturtdien teica žurnālistiem Briselē.

"Tur nav nekā jauna. Ir tas, ko mēs gribējām izdarīt, bet neizdevās paveikt Viļņas samitā - uzaicināt Ukrainu pievienoties NATO -, un pēc tam tas pats atkārtojās Vašingtonā," sacīja Lietuvas prezidents.

"Kamēr mēs to neizdarām, esam tālu no uzvaras. Pašas cēloņsakarības šeit ir pašsaprotamas," piebilda Nausēda.

Jau vēstīts, ka Zelenskis trešdien Ukrainas parlamentā prezentēja uzvaras plānu. Tajā ir pieci punkti: uzaicinājums Ukrainai pievienoties NATO, neatgriezeniska Ukrainas aizsardzības stiprināšana un kara pagriešana atpakaļ pret Krieviju, Krievijas agresijas savaldīšana, Ukrainas ekonomikas izaugsme un sadarbība, kā arī drošības arhitektūra pēc kara. Plānam ir trīs slepeni pielikumi.

Ceturtdien Zelenskis Ukrainas uzvaras plānu prezentē NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kā arī Eiropas Savienības līderu samitā.

Lai gan NATO ģenerālsekretārs Marks Rite plānu nosauca par "spēcīgu signālu", viņš trešdien brīdināja, ka neatbalsta "visu plānu", kurā pirmām kārtām tiek prasīts tūlītējs uzaicinājums pievienoties ASV vadītajai aliansei, ko daudzi uzskata par nereālu.

NATO samitā Vašingtonā alianses dalībvalstis paziņoja, ka Ukraina ir "neatgriezeniskā ceļā" uz dalību NATO.

Vienlaikus ASV un Vācija ir starp valstīm, kas iebilst pret tūlītēju Ukrainas uzņemšanu, uzskatot, ka tas praktiski nozīmētu alianses karu ar Krieviju.

Ukraina var izmantot F-16 pret mērķiem Krievijā, apstiprina Nīderlande

Nīderlandes aizsardzības ministrs Rubens Brekelmanss paziņojis, ka Ukraina var izmantot Nīderlandes piegādātos iznīcinātājus F-16 pret leģitīmiem mērķiem Krievijas iekšienē pašaizsardzības nolūkos un saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Brekelmanss ar šādu paziņojumu nāca klajā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem pirms NATO aizsardzības ministru sanāksmes Briselē.

"Mēs esam piegādājuši pirmo F-16 partiju. Pašlaik tie atrodas Ukrainas gaisa telpā. Un mēs vienmēr esam teikuši, ka Ukrainai ir jāievēro starptautiskās tiesības. Bet starptautiskajās tiesībās nav nekādu ierobežojumu attiecībā uz attālumu. Starptautiskās tiesības neapstājas pie robežas vai 100 kilometru attālumā no robežas," sacīja ministrs.

"Tāpēc mēs atļaujam Ukrainai izmantot F-16 lidmašīnas pašaizsardzībai (..). Tas var būt nepieciešams, lai pārtvertu raķetes vai, piemēram, trāpītu lidlaukiem Krievijā. Tātad militāriem mērķiem. Un to ir atļauts darīt arī Krievijas teritorijā vai Krievijas gaisa telpā," paziņoja Brekelmanss.

Zelenskis lūdz ES līderiem lielāku palīdzību pirms ziemas

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien Briselē aicinājis Eiropas Savienības (ES) līderus palielināt finansiālo un militāro palīdzību Ukrainai pirms ziemas.

"Mēs izpildījām savu mājasdarbu," sacīja Zelenskis, bet piebilda, ka, neskatoties uz Kijivas centieniem sagatavoties aukstajiem mēnešiem, Ukrainai nepieciešama palīdzība.

Prezidents norādīja, ka steidzamākā vajadzība ir pretgaisa aizsardzība un finansiāls atbalsts Ukrainas ieroču ražotnēm.

ES atbalsta Ukrainu karā ar Krieviju, bet Ungārija, kas vienīgā no ES dalībvalstīm joprojām ir draudzīga pret Maskavu, mēnešiem ilgi bloķē turpmāku militāru un finansiālu palīdzību Ukrainai.

"Jūsu vienotība ir arī ierocis, un tas ir ierocis, kas mums visiem nozīmē vienu - drošību," uzrunājot ES līderus, sacīja Zelenskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!