Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV izmeklē slepenu dokumentu noplūdi, kuros aprakstīts amerikāņu vērtējums par Izraēlas plāniem uzbrukt Irānai, apstiprinājis Pārstāvju palātas spīkers Maiks Džonsons.

Tiek ziņots, ka dokumenti pagājušajā nedēļā tika publicēti tiešsaistē, un tajos ir aprakstīti satelītattēli, kuros redzams, kā Izraēla pārvieto militāros resursus, gatavojoties atbildei uz Irānas 1. oktobrī veikto raķešu uzbrukumu. Dokumenti, kas klasificēti kā īpaši slepeni, bija koplietojami ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Jaunzēlandes un Austrālijas izlūkošanas aliansē "Piecas acis" ("Five eyes"), raksta britu raidsabiedrība BBC.

Izraēla nedēļām ilgi domājusi, kā un kad reaģēt uz Irānas raķešu uzbrukumu. Izraēlas aizsardzības ministrs brīdinājis, ka tas būs "nāvējošs, precīzs un pārsteidzošs".

Tiek ziņots, ka abi dokumenti tiek attiecināti uz ASV Nacionālo ģeotelpiskās izlūkošanas aģentūru un Nacionālo drošības aģentūru (NSA), un piektdien tika publicēti ar Teherānu saistītā kanālā lietotnē "Telegram".

Džonsons telekanālam CNN svētdien sacīja, ka dokumentu "noplūde ir ļoti satraucoša". "Ir izvirzītas dažas nopietnas apsūdzības, notiek izmeklēšana, un es par to saņemšu informāciju pēc pāris stundām," sacīja republikāņu deputāts no Luiziānas. Pentagons paziņojumā apstiprināja, ka ir informēts par dokumentu noplūdi, taču plašākus komentārus nesniedza.

Iesaistītās ASV aģentūras, kā arī Izraēlas valdība, nav publiski komentējušas dokumentu nopludināšanu.

CNN un portāls "Axios" pirmie ziņoja par informācijas nopludināšanu, kas vēlreiz apstiprina, ka Savienotās Valstis izspiego savu sabiedroto Izraēlu. Vienā dokumentā norādīta atsauce uz Izraēlas kodolieroču kapacitātēm – ko ne ASV, ne Izraēla nekad oficiāli neatzīst, – šķietami izslēdzot šādu ieroču pielietošanu potenciālā triecienā.

ASV izmeklē, vai informāciju tīši nopludinājis ASV aģents, vai arī tā ir nozagta, iespējams, hakeru darbības rezultātā, aģentūrai "Associated Press" (AP) atklāja amatpersonas.

Šķiet, ka abi dokumenti ir balstīti uz satelīta informāciju, kas iegūta no 15. līdz 16. oktobrim. Pirmā dokumenta nosaukums ir: "Izraēla: Gaisa spēki turpina gatavošanos triecienam Irānai un rīko otrās lielo spēku nodarbināšanas mācības," vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Tajā aprakstīta ballistisko un gaiss-zeme tipa raķešu pārvaldīšana.

Otrā dokumenta nosaukums ir: "Izraēla: Aizsardzības spēki turpina galveno munīcijas sagatavošanu un slēptās bezpilota lidaparātu darbības, kas gandrīz noteikti [ir paredzēts] triecienam Irānai". Šajā dokumentā aplūkotas Izraēlas dronu kustības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!