Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas valdība bez publiska paziņojuma aizliegusi savām kompānijām eksportēt uz Krieviju ASV ražotu militāras nozīmes produkciju. Tas noticis pēc Vašingtonas brīdinājuma Ankarai, kura nav pievienojusies pret agresorvalsti Krieviju vērstajām sankcijām, vēsta izdevums "Financial Times"(FT).

Medijs, atsaucoties uz vairākiem avotiem, raksta, ka šīs izmaiņas pagājušajā nedēļa ieviestas nacionālajā elektroniskajā muitas sistēmā.

Tagad Turcijas eksportētājiem aizliegts uz Krieviju piegādāt amerikāņu produkciju no "piecdesmit augstas prioritātes preču" saraksta, ko izveidojuši ASV, Eiropas Savienības (ES), Lielbritānijas un Japānas speciālisti, identificējot Krievijas militārajai rūpniecībai interesējošus izstrādājumus.

Tas attiecas uz elektroniku, procesoriem, atmiņas kartēm raķetēm un droniem, attālinātas vadības sistēmām, darbagaldiem un citu aprīkojumu, kas nepieciešams bruņojuma ražošanā.

Šādu pašu ES preču eksports Turcijā aizliegts jau agrāk, atklājuši divi medija avoti. Viens no tiem skaidro, ka publiski par šiem aizliegumiem nav paziņots, jo tas esot "politiski jūtīgs jautājums".

Augustā Turcijā viesojās ASV tirdzniecības ministra vietnieks Metjū Akselrods, kurš brīdināja par neaptīkamām sekām, ja ASV tehnoloģijas caur Turciju turpinās plūst uz Krieviju.

Līdz Krievijas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā no Turcijas uz Krieviju augstas prioritātes preces plūda aptuveni trīs miljonu dolāru apmērā mēnesī. Jau 2022. gada decembrī, saskaņā ar Turcijas statistiku, šo preču eksporta apjoms pieauga līdz 37 miljoniem dolāru mēnesī.

2024. gada jūlijā, kad ASV jau bija paziņojušas par sekundārajām sankcijām, šo preču apjoms uz Krieviju nokritās līdz 4,5 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!