Foto: EPA

Trešdien, 24. oktobrī, BRICS samitā, kas notika Krievijas pilsētā Kazaņā piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs. Samitā viņš arī paspieda Krievijas diktatora Vladimira Putina roku. Gutērreša došanās uz Krieviju izsauca asu kritikas vilni. Arī Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV) Latvijas Televīzijai (LTV) pauda, ka ANO ģenerālsekretārs rīcība rada iespaidu, ka viņš leģitimē "Kremļa miesnieku".

"No pirmās kara dienas Gutērreša pozīcija bijusi pilnīgi skaidra – (Krievijas sāktais karš) ir agresija. Krievijas iebrukums Ukrainā pārkāpj ANO statūtus. (..) Bet šis nav parasts samits. To rīko cilvēks, kurš sarīkojis nežēlīgāko karu Eiropā pēc Otrā pasaules kara. Tas ir cilvēks, kurš ikdienā pārkāpj ANO statūtus. Tas ir cilvēks, kas ir veicis agresijas noziegumu. Protams, vizuālais iespaids no tā, ka ANO ģenerālsekretārs spiež viņam (Putinam) roku vai arī sēž ar viņu sarunās, pilnībā rada iespaidu, ka viņš to leģitimizē. Mums tas nav pieņemami. Tas neatspoguļo tās vērtības, kuras mēs uzskatām, ka ģenerālsekretāram ir jāatspoguļo," LTV pauda Braže.

Viņa arī atgādināja, ka ANO ģenerālsekretārs nav politiska amatpersona.

Braže arī pauda, ka ANO ģenerālsekretāra runa samitā atspoguļoja viņa iepriekš pausto pārliecību, ka Krievijas sāktais karš pārkāpj ANO statūtus.

Jau ziņots, ka arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pauda, ka ANO ģenerālsekretāra došanās uz valstu savienības BRICS samitu Krievijā neliecina par labu politiku.

Tāpat arī vēstīts, ka Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienests uzskata, ka BRICS samits nenovedīs pie starptautiska apstiprinājuma alternatīvai starptautiskā regulējuma sistēmai, ko vēlas izveidot Krievija, un norāda, ka Indija, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Brazīlija un Dienvidāfrika iebilst pret to, ka BRICS kļūst par koalīciju, kas vērsta pret ASV.

BRICS sākotnēji tika izveidota, lai veicinātu investīcijas, taču kopš tā laika tā pāraugusi ģeopolitiskā organizācijā. Tās sākotnējiem locekļiem - Brazīlijai, Krievijai, Indijai, Ķīnai un Dienvidāfrikai - pievienojušies Apvienotie Arābu Emirāti, Ēģipte, Etiopija un Irāna.

Tajā pašā laikā BRICS šķeļ iekšējas pretrunas, ko izsauc, piemēram, Indijas un Ķīnas savstarpējās domstarpības.

Septembrī par nolūku pievienoties BRICS paziņoja arī Turcija, kas vienlaikus ir NATO dalībvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!