Foto: AP/Scanpix/LETA

"Tie joprojām ir ķermeņi, un krievi ziemeļkorejiešus izmantos tāpat, kā viņi izmanto paši savus karavīrus, – izbaros viņus briesmīgajā gaļas mašīnā," sarunā ar portālu "Delfi" spriež atvaļināts bijušais ASV armijas Eiropā komandējošais ģenerālis Bens Hodžess. Viņš uzskata, ka ziņām par Ziemeļkorejas karavīru iespējamu nosūtīšanu uz Ukrainu, lai cīnītos Krievijas armijas rindās, būtu jābūt kā "modinātājzvanam" Kijivas sabiedrotajiem.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks izlūkošanas un drošības jautājumos Skots Brejs sarunā uzsvēra, ka Maskavas sadarbība ar Phenjanu demonstrē vien to, "cik izmisis šajā konfliktā ir kļuvis [diktators Vladimirs] Putins".

Aizvadītajā nedēļā galvaspilsētā norisinājās drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference 2024", kurā portāls "Delfi" aizvadīja sarunas ar ārpolitikas ekspertiem par konflikta attīstību Ukrainā un potenciālajiem Krievijas draudiem.

Bailes no krievu mobilizācijas

Lai gan ziņas par Ziemeļkorejas lomu Krievijas agresijā pret Ukrainu izskanējušas jau iepriekš, oktobra sākumā Seula paziņoja, ka tās naidīgā kaimiņiene, visticamāk, sūta savus karavīrus karot un mirt Ukrainā kopā ar Krievijas karaspēku. "Tā kā Krievija ar Ziemeļkoreju ir parakstījusi savstarpēju līgumu, kas līdzinās militārajai aliansei, šādas izvietošanas iespējamība ir ļoti liela." Apgalvojumi sekoja Kijivas paziņojumam, ka Ukrainas triecienā Doneckas okupētajās teritorijās 3. oktobrī nogalināti seši ziemeļkorejiešu virsnieki.

Sarunā ar portālu "Delfi" NATO ģenerālsekretāra vietnieks uzsvēra, ka nevar apstiprināt ziņas par ziemeļkorejiešu pievienošanos konfliktam: "Ja šīs ziņas ir patiesas, tas parāda, cik ļoti Putins cenšas izvairīties no jebkādas papildu mobilizācijas Krievijā. Viņu satrauc iekšējais atbalsts, neskatoties uz faktu, ka šis atbalsts Krievijā ir diezgan spēcīgs – iepretim tam, ko viņš dara." (Intervija norisinājās 19.10., savukārt 23.10. NATO apstiprināja ziemeļkorejiešu karavīru klātbūtni Krievijā.)

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!