Foto: EPA/Scanpix/LETA

26. oktobrī Gruzijā notiks parlamenta vēlēšanas, kurās izaicinājumu kopš 2012. gada dominējošais partijai "Gruzijas sapnis" metusi prorietumniecisko opozīcijas spēku alianse – vēlēšanu rezultāti varētu izšķirt, vai Tbilisi atgriezīsies pie Kursa uz Eiropas Savienību (ES). Kā uzskata Gruzijas nevalstiskās organizācijas "Eiropas iniciatīva – Gruzija" priekšsēdētājs Konstantīns Ionatamišvili, šīs vēlēšanas būs vēsturiski izšķirošas.

Gruzijas uzņemšanas process ES faktiski ir apturēts, oktobrī informēja ES. Tas saistīts ar Tbilisi rīcību, kas ir pretrunā vērtībām un principiem, uz kuriem balstās ES. Viens šāds piemērs ir par spīti plašiem tautas protestiem "Gruzijas sapņa" valdības pieņemtais "ārvalstu aģentu likums", kas tiek salīdzināts ar līdzīgu normatīvo aktu Krievijā.

Šonedēļ gaidāmās parlamenta vēlēšanas ir iespēja opozīcijai sacensties ar miljardiera Bidzinas Ivanišvili partiju "Gruzijas sapnis", kas ir uzvarējusi visās trīs iepriekšējās vēlēšanās kopš 2012. gada. Savukārt pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā esošā valdība nolēma saglabāt pragmatiskas attiecības ar Krieviju un nepievienoties starptautiskajām sankcijām.

Ionatamišvili savā komentārā, kuru nosūtījis portālam "Delfi", skaidro, ka aptaujas liecina par reālu četru opozīcijas grupu iespēju iekļūt parlamentā un iegūt vairāk mandātu, nekā "Gruzijas sapnim".

Opozīcijas uzvara iezīmētu pavērsienu uz demokrātiskāku pārvaldību, kā arī atjaunotām politiskajām un ekonomiskajām saitēm ar Rietumiem, uzsver eksperts.

"Ivanišvili sapņa beigas var būt tuvu," raksta autors, atgādinot, ka pavasarī notikušie protesti bija taustāms piemērs aptaujās uzrādītajam 70% atbalstam orientācijai uz Rietumiem.

"Tas parādīja, ka jaunā paaudze ir politiski aktīva un vēlas dzīvot Eiropas sapnī, nevis Ivanišvili murgā," akcentē Ionatamišvili.

Eksperts arī atgādina, ka Rietumi ir devuši spēcīgu signālu – "Gruzijas sapņa" palikšana pie varas nozīmēs politiskā un ekonomiskā atbalsta beigas. "Tam būtu tūlītēja postoša ietekme uz visu pilsoņu labklājību," viņš brīdina.

12 gadus ilgusī vienas partijas valdīšana ir veicinājusi korupciju un valsts sagrābšanu, kas pretestību padara grūtāku, viņš atzīst. Taču cerība joprojām pastāv.

"Ja opozīcija var demonstrēt vienotību demokrātijas lejupslīdes apturēšanas vārdā, ja vēlētāji zina, ka viņu izvēli labi aizsargā vietējie vēlēšanu novērotāji un Rietumu partneri, ir cerība. Es uzskatu, ka Gruzijā nav iespējams izveidot autoritāru režīmu. Tas ir pret gruzīnu tautas brīvo garu. Neskatoties uz smagajiem apstākļiem, pilsoņi ir progresīvāki un vairāk gatavi Eiropas pārveidei nekā jebkad Gruzijas neatkarīgajā vēsturē," nobeidz aktīvists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!