Foto: Shutterstock / EPA/Scnapix/LETA

Krievijas izlūkdienests plāno iejaukties gaidāmajās Gruzijas vēlēšanās šo sestdien un pēc tam, izmantojot prokrievisko Gruzijas valdošo partiju, atgriezt valsti Kremļa ietekmē, intervijā koncerna "Ekspress Grupp" īpašniekam Hansam Lujkam apgalvo izmeklējošais žurnālists Hristo Grozevs.

Es jau gandrīz desmit gadus sekoju līdzi kā Krievijas specdienesti mēģina iejaukties Moldovas politiskajos procesos. Pirms desmit gadiem Galvenā izlūkošanas pārvaldes (GUR) operatīvo darbinieku komanda no specoperāciju vienības, kas pazīstama kā 29155. vienība, pirmo reizi tika pamanīta Moldovā, kur viņi palīdzēja organizēt protestus pret asociāciju ar ES. Pēdējo piecu gadu laikā šīs vienības dalībnieki ir iesaistījušies grupās, kas saistītas ar vietējo minoritāti, cenšoties veicināt separātismu. Citi vienības locekļi ir izveidojuši ilgtermiņa sakarus Moldovas militārajās struktūrās.

Taču pēdējā gada laikā Krievijas izlūkdienestu stratēģija, šķiet, ir mainījusies un vērsta vai papildināta ar tiešu masveida pilsoņu vervēšanu balsu pirkšanai. Tas notika gan uz vietas Moldovā (mēs esam identificējuši FSB darbinieku grupas, kas izvietotas valstī ar tiešiem vervēšanas uzdevumiem), gan tiešsaistē, izmantojot Telegram kanālus. Tiešsaistes vervēšanu veica gan FSB, gan GUR, kas maksāja moldāviem, lai viņi dotos uz ārzemēm ar mērķi radīt haosu ES, savukārt FSB koncentrējās uz civilo personu vervēšanu, kuras bija gatavas palīdzēt Krievijai Moldovas vēlēšanu falsifikācijā. Kopā ar

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!