Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievija plāno nosūtīt pirmos Ziemeļkorejas karavīrus uz kaujas zonu jau 27. vai 28. oktobrī, vēsta medijs "Kyiv Independent". Savukārt Krievijas diktators Vladimirs Putins piektdien komentēja, ka ziemeļkorejiešu iespējama nosūtīšana uz kaujas lauku ir tikai un vienīgi Maskavas darīšana.

"Saskaņā ar izlūkinformāciju, pirmos Ziemeļkorejas karavīrus Krievija izvietos kaujas zonās jau no 27. līdz 28. oktobrim. Tā ir nepārprotama Krievijas eskalācija," pēc ziņojuma saņemšanas no Ukrainas armijas virspavēlnieka Oleksandra Sirska, platformā "X" paziņoja Zelenskis.

Viņš uzsvēra: "Pasaule var skaidri redzēt, ko Krievija patiesībā vēlas, un tas ir turpināt karu. Tāpēc mums ir vajadzīga principiāla un spēcīga pasaules līderu reakcija."

Savukārt Putins intervijā ar valsts medijiem piektdien komentēja, ka jebkāda iespējama Ziemeļkorejas karaspēka izvietošana, lai palīdzētu karā pret Ukrainu, būtu Maskavas un Phenjanas "suverēns lēmums".

"Kad mums kaut kas ir jāizlemj, mēs lemsim (..) bet tas ir mūsu suverēns jautājums, vai mēs to piemērosim, vai nē, vai mums tas ir vajadzīgs," intervijā sacīja okupantu vadonis, uzsverot, ka tā ir Maskavas darīšana.

Jautāts par Dienvidkorejas izlūkdienestu sniegtajiem satelīta attēliem, kuros it kā ir redzami Ziemeļkorejas karavīri ceļā uz Krieviju, Putins atbildēja: "Attēli ir nopietna lieta. Ja ir attēli, tie kaut ko atspoguļo."

Diktatora piektdienas komentāri uzskatīti par pirmo Krievijas netiešo Ziemeļkorejas karaspēka iejaukšanās atzīšanu. Phenjanas karavīru sadarbību ar Krievijas armiju apstiprinājusi jau Ukraina, Dienvidkoreja, ASV un NATO.

Ukrainas izlūkdienests ceturtdien paziņoja, ka pirmās Ziemeļkorejas karaspēka vienības jau esot fiksētas Krievijas Kurskas apgabalā, kur Ukrainas militārpersonas īsteno operācijas kopš iebrukuma augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!