Foto: AFP/Scanpix/LETA

Satelīta attēli atklāj, ka pēdējos divus gadus notiek atjaunošanas, celtniecības un paplašināšanās darbi slepenā militārā pētniecības iestādē, kur PSRS laikā notikuši bioloģisko ieroču pētījumi un eksperimenti ar vīrusiem, kas izraisa bakas, ebolu un hemorāģisko drudzi, vēsta laikraksts "The Washington Post" (WP).

Runa ir par objektu mežā netālu no Maskavas, kas parasti identificēts kā Sergijev Posad-6, kur nekāda aktivitāte kopš padomju laikiem nav novērota gadiem ilgi, taču rosība atsākusies dažus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

"Google" karšu satelīta uzņēmumi, kā arī komerciālo firmu "Maxar" un "Plenet labs" fotogrāfijas atklāj, ka pēdējo divu gadu laikā objektā rosās celtniecības tehnika, tiek renovēta PSRS laika laboratorija un celtas 10 jaunas ēkas, no kurām vairākām ir bioloģisko laboratoriju pazīmes, kas raksturīgas objektiem, kuros darbojas ar ārkārtīgi bīstamiem patogēniem, teikts rakstā.

Līdz šim nav bijušas pazīmes, ka karā pret Ukrainu tiktu izmantoti bioloģiskie ieroči, taču jauno laboratoriju celtniecību bažās par Maskavas nodomiem rūpīgi vēro ASV izlūkdienesti un bioloģisko ieroču eksperti, norāda WP.

Attēli atklāj virkni pazīmju, kas norāda uz to, ka objekts tiek veidots piemērots darbam ar bīstamām bioloģiskām vielām – desmitiem gaisa apstrādes iekārtu uz jumtiem, laboratorijām raksturīgs ēku izkārtojums, pazemes infrastruktūra, paaugstinātas drošības funkcijas un objekts, kas līdzinās spēkstacijai.

Pēdējās nedēļās arī Krievijas amatpersonas ir atklājušas, ka laboratorijās tiks pētīti nāvējoši mikrobi, piemēram, Ebolas vīruss, lai stiprinātu valsts aizsardzību pret bioterorismu un pandēmijām, atzīmē WP.

Krievijas Aizsardzības ministrija uz "The Washington Post" lūgumu komentēt šīs ziņas nav atsaukusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!