Atēnās aptuveni 2000 grieķu studentu otrdien sastājās aplī ap Atēnu Akropoli, lai pieprasītu Britu muzejam atdot Partenona skulptūras un frīzes.
Šī iniciatīva radās kādā vakarskolā un ar interneta starpniecību ziņa tika izplatīta skolām visā valstī. Tika radīta interneta kampaņa "Partenona marmora atkalapvienošanās tīkls", kuras ietvaros tikušas uzrakstītas 900 protesta vēstules un savākti 65 000 paraksti.

Akropole ir sengrieķu pilsētas nocietinātā daļa, kas parasti atradās kalnā. Partenons - Atēnu Akropoles lielākais un skaistākais templis veltīts jaunavai Atēnai bija tempļu ansambļa galvenā ēka un kopā ar pārējiem 2500 gadus vecajiem marmora tempļiem tiek uzskatīts par Atēnu zelta laikmeta simbolu.

Studenti pauda cerību, ka viņu rīcība iegūs atsaucību sabiedrībā. "Es patiešām ticu, ka mēs varam kaut ko mainīt," sacīja kāda 17 gadus veca vidusskolniece.

Pasākumu palīdzēja organizēt vakarskolas skolotāji, Atēnu varasiestādes un Melinas Merkuri fonds. Bijusī grieķu aktrise un kultūras ministre Melina Merkuri astoņdesmitajos gados vadīja kampaņu par statuju atdošanu atpakaļ.

"Ja jūs jauniešiem dosiet mērķi, viņi ātri ar to aizraujas un sāk rīkoties. Skatieties, viņu te ir tūkstošiem no visas Grieķijas," sacīja Atēnu pedagogu arodbiedrības sekretārs Giorgos Hasiakis, kas palīdzēja šo pasākumu organizēt.

Partenona marmori jeb Elginas marmori bija lielas statujas, ar kurām bija rotāts partenons. 19.gadsimta sākumā, kad Grieķija bija Osmaņu impērijas sastāvdaļa. Britu vēstnieks, Elginas grāfs Tomass Brūss, ar sultāna atļauju tās piesavinājās. 1816.gadā tās iegādājās Britu muzejs.

Grieķija jau vairāk nekā divdesmit gadus cīnās par skulptūru atgūšanu, taču bez panākumiem. Britu muzejs tās atteicies atdot vai ilglaicīgi iznomāt, apgalvojot, ka muzejā skulptūras tiks labāk pasargātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!