Urugvajā uzstādīts Ginesa rekords, vairāk nekā tūkstotim pavāru izcepot 12 tonnas liellopu gaļas.
Iepriekšējais rekords bija uzstādīts Meksikā, kad tika izceptas astoņas tonnas liellopu gaļas.

"Tas viss ir tik skaisti. Tas ir rekords," sacīja Ginesa rekordu komisijas tiesnesis no ASV Denijs Girtons, kurš piedalījās svētdien uzstādītā rekorda novērtēšanā.

Karavīri izveidoja gandrīz 1,5 kilometru garu grilu zieda formā ar metāla ērkšķiem galvaspilsētas Montevideo parkā, kur parasti notiek liellopu šovi un citi brīvdabas pasākumi.

Pretēji tradīcijām un praktisku apsvērumu dēļ gaļas cepšanai tika izmantotas sešas tonnas kokogļu. Urugvajā gaļa parasti tiek cepta uz gailošām lapu koku oglēm. Tas ir lēns process, kas var aizņemt līdz pat stundai, lai gan tādējādi gaļa tiek arī nokūpināta.

Grils bija tik liels, ka tika izsaukti ugunsdzēsēji, lai to iekurinātu un uzmanītu liesmu.

Kad tiesnesis Girtons apstiprināja, ka iepriekšējais rekords pārspēts, pavāri un aptuveni 20 tūkstošu cilvēku lielais pūlis uzgavilēja un ar prieku nosvinēja šo sasniegumu.

Skatītāju pūlī bija 4500 skolēnu, 500 amatpersonu un īpašo viesu, kā arī 15 tūkstoši apmeklētāju, kuri par porciju ceptas gaļas un bezalkoholiskā dzēriena maksāja 1,30 latu.

Gaļas cepšanu organizēja Urugvajas Nacionālais Gaļas institūts, kas nodarbojas ar liellopu gaļas eksporta veicināšanu. Urugvaja, kurā ir 12 miljoni liellopu, katru gadu eksportē liellopu gaļu 400 miljonu latu vērtībā.

"Urugvaja ir ļoti maza, tā nav pazīstama ar daudziem citiem notikumiem, ja nu vienīgi, iespējams, futbolu, tāpēc mums jāizmanto šāda veida triki, lai cilvēki uzzinātu, kur Urugvaja atrodas un ko tā var piedāvāt," norādīja institūta viceprezidents Fernando Peress Avelja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!